Sörmland

"Oroande att så få vaccinerat sig"

4:24 min

Hittills är det få sörmlänningar som vaccinerat sig mot säsongsinfluensan. Det oroar smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin.

– Jag blir sällan fökyld. Jag har gjort det varenda år. Jag får så mycket annat i mig. Jag tror att jag är immun, säger Maj-Britt, som besökte en vårdcentral idag.

Maj-Britt är inte ensam om att strunta i vaccinationen mot säsongsinfluensan. Det är hittills få som har vaccinerat sig. Smittskyddsläkaren är orolig och uppmanar riskgrupperna att vaccinera sig, som personer över 65 år, personer med hjärt-, kärlsjukdomar och lungsjukdomar, gravida, personer med vissa kroniska sjukdomar, personer med svår immunbrist och personer med kraftig övervikt.

Sundin tror att debatten om svininfluensavaccinets negativa effekter kan ha påverkat allmänheten.

– Det är tråkigt eftersom vi ser att man vinner väldigt mycket på det när man tillhör riskgrupperna för man kan ju skydda sig mot både svåra komplikationer och till och med död.

Vårcentralerna står beredda att ta emot patienter och vaccinerar man sig inte nu utan väntar till senare i höst kan det vara för sent.

– Vaccinerar man sig för långt in mot själva epedemin så tar det 14 dagar innan skyddet växer till sig då kan det vara för sent, säger Carl-Gustav Sundin.

På vårdcentralen Fristaden i Eskilstuna började man vaccinera förra veckan och har vaccinerat ett 90-tal, men hade förväntat sig fler.

Verksametschefen Sabina Gustavsson tror också att det finns en oro bland patienterna vad vaccinationen kan få för biverkningar.

- Det gör patienterna oroliga. Det har med det som har med narkolepsi att göra. Man är oroliga helt enkelt. Men vi brukar säga att de risker som det medför att man har en kronisk sjukdom jämfört med att få problem med vaccinet i sig är väldigt små.