Nyköping

Visstidsanställda rädda

4:18 min

Visstidsanställda i Nyköpings kommun vågar inte kräva sina rättigheter. Det hävdar fackförbundet Kommunal, som nu befarar att Nyköpings ekonomiska kris, ska förvärra situationen och att de vikarier som är på väg att bli inlasade plockas, bort på grund av det omedelbara anställningsstoppet i kommunen.

En ny rapport från Kommunal visar att visstidsanställda i genomsnitt tjänar 12 procent mindre än fast anställda. Bland Kommunals medlemmar har hälften av de visstidsanställda fortfarande inte fått en tillsvidareanställning efter tre år. Och trots att man enligt kollektivavtalet har samma rättigheter som de med fast anställning menar Kommunal Nyköpings sektionordförande Christina Södling att så inte är fallet.

– Jag pratade med en timvikarie igår som inte hade fått något lönesamtal och då sa jag att det har du rätt till. Gå till din chef och säg att du ska ha ett lönesamtal. Men det fick hon inte för att hon enligt arbetsgivaren bara var en "timmis", säger Christina Södling.

– De visstidsanställda vågar inte säga vad de tycker och tänker, och det är förödande för utvecklingen på arbetsplatsen.

Ingrid Lindbom som är personalchef på Nyköpingskommun säger att hon tycker det är tråkigt om så är fallet.

– Vi har faktiskt nu i dagarna en medarbetarenkät som ligger ute. Och då är det min förhoppning att vi sak få en indikation på hur det ser ut på olika arbetsplatser. Vi står väl rustade för att ta hand om ett sådant resultat för att göra insatser där det isåfall behövs.

Har visstidsanställda samma rättigheter som de med fast anställning?

– När det handlar om rättigheter och skyldigheter för alla anställda så är det ingen större skillnad. Vi får inte diskriminera någon på grund av anställningsform