Kommunernas ekonomi

Osäker ekonomisk framtid

1:44 min

Det kan komma att bli osäkert ekonomiskt för Sörmlands kommuner, även om de inte riskerar några större nedskärningar just nu. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland gjort.

När majoriteten i Katrineholms kommun i veckan presenterade sin budget var det med restriktioner för att det kan komma att bli förändringar.

Socialdemokraten Göran Dahlström är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

– Vi får ta en dag i taget och hoppas att vi kan jobba med den här budgeten som vi föreslår nu, men det finns ju farhågor att vi måste ändra på det så småningom. Men idag känns det bra och ganska tryggt, säger Göran Dahlström.

Katrineholm kommun fortsätter att investera i infrastrukturen, nya bostadsområden, logistikcentret samt renoveringar och tillbyggnader av skolor och äldreomsorg. Men med hänsyn till det ekonomiska läget har man sett till att skaffa sig en bra buffert i den nya budgeten för att undvika ett för litet resultat.

– Vi måste ha någonting att ta av och därför har vi ungefär 20 miljoner kronor som vi inte har destinerat till någonting, säger Göran Dahlström.

I en rundringning som P4 Sörmland har gjort till 6 kommuner i länet tror sig de flesta klara 2012 års budget men om det ostabila läget i ekonomin håller i sig kan de bli tvungna att se över eventuella omfördelningar och prioriteringar.

Eskilstuna kommun är som inflyttningsort och växande stad, i stort behov av satsningar men kan tvingas minska på investeringarna inför 2013-2014.

Det osäkra läget i ekonomin kan bjuda på oväntade överraskningar. På måndagen meddelade Nyköpings Kommun ett underskott på 38 miljoner kronor i årets budget, varav 18 miljoner i ökad pensionsskuld för att diskonteringsräntan sänkts.

Samtidigt som ett omedelbart anställningsstopp i kommunen kan uppsägningar av visstidsanställda bli aktuellt enligt kommunstyrelseordförande Urban Granström.

– Jag hoppas långsiktigt ändå att vi ska, och det måste nog alla kommuner, bli bättre på att bli effektivare. Vi ska så gott det går jobba smart och kostnadseffektivt, och skära i lokalkostnader för att slippa att konsekvenserna ska hamna hos eleverna i skolan till exempel, säger Urban Granström.

Sara Samuelsson
sara.samuelsson@sverigesradio.se