Varslet på Outokumpu

Tveksam till specialstöd

1:11 min

Landshövdingen i Sörmland, Bo Könberg, är inte övertygad om att staten ska ge extra stöd till kommuner som Eskilstuna som drabbas tidigt och hårt när konjunkturen går ner.

Kravet ställdes igår av kommunarådet Jimmy Jansson (S) i samband med att Outokumpu varslade 85 anställda på grund av minskad efterfrågan.

Eskilstuna kommun framförde till landshövdingen på torsdagen att staten borde hjälpa kommuner som Eskilstuna som med den industristruktur som finns drabbas hårdare än andra kommuner när den globala ekonomin försämras.

– Eskilstuna är en procent av landets befolkning, men vi står för en betydligt större del när det gäller att bidra till landets exportindustri och det gör att vi ofta får ta en hårdare smäll när det svänger på den globala marknaden och någonstans borde vi få extra backning när det blåser extra hårt och det har jag framfört till landshövdingen idag.

Men landshövdingen Bo Könberg är inte övertygad om att staten ska ge Eskilstuna kommun specialstöd.

– Man får fundera på vilka regler som ska gälla för att få stöd. Jag är inte hundraprocentig övertygad om att det är den allra säkraste och bästa metoden, men det ska vi fortsätta att prata med Eskilstuna om. Blir det då rättvist mot de andra?

De anställda fick beskedet om varslet på torsdagsmorgonen.

– Tyvärr måste vi göra kostnadsbesparingar och en del av det är att vi måste reducera på personalstyrkan. Vi kommer att reducera produktionskapaciteten kraftigt och det innebär en personalövertalighet, säger Pål Åström, platschef på Outokumpu Special Coil Nyby.

Förra veckan meddelade Outokumpu att en annan del av företaget - rörtillverkningen - ska läggas ner och flyttas till Finland vilket berör 96 anställda. Sammanlagt drabbas 181 anställda vilket nästan är en halvering av antalet anställda. Totalt ska koncernen göra sig av 1300 anställda.

– I Torshälla har vi inte full beläggning på våra maskiner och därför måste vi göra justeringar i kapaciteten. De fackliga parterna är informerade och vi har haft informationsmöte med personalen. Det klart att man funderar på hur man påverkas som anställd, säger Pål Åström.

Men inga beslut är ännu tagna av koncernledningen.

– Ingenting är beslutat måste man komma ihåg. Varslet är lagt och nu ska vi genomföra MBL-förhandlingar, säger Pål Åström, som säger att kallvalsen kommer att finnas kvar, särskilt mot bakgrund av att man specialiserat sig mot specialstål de senare åren. Det är nödvändigt att göra det här för att vi ska finnas kvar även i en framtid.

Det nya varslet idag av 85 anställda på stålföretaget Outokumpu i Torshälla är ett nytt hårt slag mot arbetsmarknaden i Eskilstuna som har den högsta arbetslösheten i Sörmland.

– Folk är förbannade, ledsna och oroliga. Det handlar om arbetstillfällen, säger Mikael Matsson, klubbordförande på IF Metall.

Med beskedet för drygt en vecka sedan att rörproduktionen flyttar till Finland och berör 96 anställda så har företaget nästan halverat antalet anställda, 181 av ca 400.

– Lite väntat var det med tanke på att det gått sämre, men omfattningen är ett dråpslag. Det är för jävligt att förlora jobbet.

Socialdemokraten Jimmy Jansson är kommunsstyrelens ordförande i Eskilstuna och fick beskedet om varslet igår kväll.

– Först och främst känner man ju med de som arbetar därute. Jag har själv vänner därute. Det känns i magen och det är en enorm oro. Sedan får vi se vart varslet slutar i egentliga uppsägningar. Sedan finns också beskedet att verksamheten finns kvar i Eskilstuna och många kommer att jobba kvar. Det är det beskedet jag fått. Men sedan kan man aldrig med största bestämdhet inför framtiden vad som händer och sker. Den här typen av branscher som vi har mycket av i Eskilstuna är ju sårbara i ett läge när den ekonomiska oron globalt är alldeles uppenbar. Men vi är en så stor stad som gör att vi kan hantera detta.

Jimmy Jansson tror att goda kommunikationer, inflyttning och andra företag som startar så har Eskilstuna goda chanser att hantera en försämrad arbetsmarknad.

– Det vi kan göra och gör är att ha en god dialog med arbetsförmedlingen och landshövdingen. Man får jobba med varje individ och se till att de som kan börjar studera. En del kommer säkert sluta att jobba och bli pensionärer lite tidigare. Så finns en grupp där vi måste göra särskilda insatser för och se vad som finns för kompetens, säger Jimmy Jansson.