Sörmland

Besparingar kan leda till högre vårdkostnader

1:46 min

Landstingsledningens sparbeslut att bara bedriva vårdverksamheten på 90 procent av kapaciteten kommer inte att minska kostnaderna i längden. Det hävdar ortopedklinikens verksamhetschef på Mälarsjukhuset, Marjut Sohlman.

– Det är klart att det händer att vi inte hinner operera patienter inom nittio dagar och då måste vi ordna så att de kan opereras någon annanstans.

Marjut Sohlmans klinik har förlorat tio vårdplatser vilket gör att man hinner med färre planerade operationer. Därför måste man nu erbjuda allt fler patienter vård utanför länet för dyra pengar.

Idag har man 21 platser kvar på ortopedkliniken och enligt Marjut Sohlman är generellt sett cirka hälften av dem upptagna av akuta patienter. Det gör att de planerade operationerna blir allt svårare att hinna med inom vårdgarantitiden.

På Kullbergska sjukhuset, som är en del av samma ortopedklinik, klarar man sig bättre för där opererar man inte de svåraste fallen och då blir vårdtiden kortare.

På Nyköpings lasarett däremot visar statistiken att andelen vårdgarantipatienter ökar även där. Från att under årets första fyra månader ha legat på noll till två patienter har man under maj till augusti haft tre till sex stycken och i september ökade de vårdgarantiberättigade patienterna till tio. 

En patient som räknar med att bli erbjuden vård utanför länet är Arvid Lindkvist i Oxelösund. Han skadade knäet i slutet på maj och är lite småbitter på sin vårdcentral, som han tycker har strulat med remisskrivandet. Men skulle han få frågan om vård utanför länet med hänvisning till vårdgarantibestämmelserna så är han positiv.

– Jag skulle överväga det starkt och beroende på plats så skulle jag ta det direkt.

I Arvid Lindkvists fall handlar det om en meniskskada, alltså en mindre knäoperation, men annars ligger kostnaderna för exempelvis en ganska vanlig höftledsoperation på mellan 70 000 och 100 000 kronor om operationen görs utanför länet.

Marjut Sohlman bedömer att kostnaden bara blir en tredjedel hemmavid och hon tror att dagens besparingar kan ge en framtida kostnadsexplosion.

– Om ett halvår har alla fakturor börjat komma på riktigt och då skjuter kostnaderna upp till ännu högre nivåer än idag.