eskilstuna

Ny konstutställning i tryck

Idag invigs en utställning av bland andra Nobelpristagaren Tomas Tranströmer i Grafikens hus i Mariefred. Där får besökarna ta del av hans Runmarö-dikter och även etsningar som konstnären Jan Perssons har gjort.

Etsningarna handlar om en ö som har betytt mycket för Tranströmers skapande av poesi.

I slutet av 90-talet inleddes det samarbetet mellan Tomas Tranströmer och Jan Persson som till slut skulle bli den handtryckta boken Runmarö. Boken består av femton etsningar och trettio dikter, bland annat dikten "I början av senhöstnattens roman" som inspirerade Jan Persson till att göra etsningen Rotvältan.

– Idén var att mina etsningar skulle från ön skulle möta Tomas dikter från ön. Det blir mer ett möte än ren illustration och då har jag alltså, utan att tänka på detta, hittat en riktigt rejäl rotvälta som ser ut som en drake med revben och som verkligen ser djurisk ut, säger Jan Persson och granskar etsningen noggrant.

Under en hel sommar bodde Jan Persson med Tomas Tranströmer ute på Runmarö för att kunna ta fram motiv som kunde passa ihop med de dikter som Tranströmer skrivit om ön.

– Runmarö är Tomas centrala plats. Det är hans poetiska landskap där han har bott om somrarna ända sedan barnsben. Runmarös natur är väldigt viktig för Tomas i hans arbetsprocess och i hans liv och han har skrivit många av sina absolut viktigaste dikter där. Jag tror att många som läser Tomas tycker att det är spännande att få se det här. Det lägger till någonting kring denna magiska plats som Runmarö är.

Hur kändes det när du fick reda på att Tomas skulle få nobelpriset i litteratur?

– I år hade jag faktiskt radion på. Jag var i Göteborg och åkt bil, det var fem minuter kvar innan de skulle avslöja pristagaren så jag slank in i en affär. När jag kom ut ur affären så hör jag ett omdöme om pristagaren men inte namnet. Omdömet var att hans metaforer är så fantastiska och nyskapande och då tänkte jag att det var Tomas som hade fått det. Det var väldigt överraskande för de första åren efter att jag hade lärt känna Tomas så undrade jag om han skulle få priset år efter år, men nu hade det gått över och jag tänkte av olika anledningar att det kanske aldrig blir så att han vinner det.

– Sedan är det väldigt roligt att han vann när man har planerat in en vernissage tre veckor efteråt. Det är roligt för mig, det är roligt för Grafikens hus som har satsat på den här utställningen och vill visa Runmaröboken mer som en följd av alla firanden kring Tomas åttioårsdag, avslutar Jan Persson.