Ishockey

Åkers IF vann derbyt efter straffar

2:14 min

Åkers IF vann derbyt och bortamatchen mot Nyköping med 5-4 (2-1, 2-1, 0-2, 1-0) efter straffar. Det var nykomlingen Åkers sjunde raka seger och laget ligger tvåa i tabellen på samma poäng som ledande Huddinge.

Efter en rivstart från hemmalaget Nyköpings sida var det ändå Åker som tog ledningen efter drygt fem minuter. Gästerna fick chansen att spela fem mot tre och Sebastian Hård gjorde 1-0 samtidigt som Nyköpings fjärde spelare kom in på isen. Matchen präglades av många utvisningar och det var powerplay-specialisten Åker som utnyttjade det bäst. 2-0 kom dock i boxplay sedan Nyköping slarvat i uppspelsfasen. Innan den första perioden var slut hade Niklas Bröms reducerat för hemmalaget.

I den andra perioden fick Nyköping en smakstart när Jörgen Rickmo kvitterade efter en dryg minut. Glädjen blev kortvarig eftersom Viktor Carlsson på nytt gav Åker ledningen fyra minuter senare, genom ett backskott i powerplay. När endast elva sekunder återstod av mellanperioden kom Åkers 4-2-mål genom lagkaptenen Stefan Eriksson, jodå, även det i numerärt överläge.

– Efter två perioder hade vi väl känslan av att vi skulle kunna bärga tre poäng men tyvärr släpper vi till ett par chanser i sista, säger Stefan Eriksson.

I den tredje perioden reducerade Nyköping genom Markus Berg i den fjärde minuten och när drygt fem minuter återstod kom kvitteringen genom Fredrik Håkansson. En mållös förlängning gjorde att matchen fick avgöras på straffar. Där gjorde Jonathan Persson och Daniel Despotovic mål för Åker medan Fredrik Håkansson och Johannes Tornberg missade för Nyköping. Extrapoängen till Åker alltså som i och med det ligger tvåa i tabellen, på samma poäng som serieledaren Huddinge.

– Med tanke på det manskapet vi har fått ihop är jag inte överraskad, säger Åkers lagkapten Stefan Eriksson.

Martin Brunelius
martin.brunelius@sverigesradio.se