sörmland

Polisen kan komma ta betalt vid festivaler

1:38 min

Polisen i Sörmland ser nu över om de ska börja ta betalt för sina tjänster i samband med festivaler och andra arrangemang.
Det är i så fall arrangörerna, som får står för notan.

Framöver kan de, som arrangerar festivaler och andra evenemang, få betala notan för de extra polisresurser som krävs.

Men flera festivalarrangörer är mycket skeptiska, däribland Per-Gustaf Junger, som arrangerar Allt om öl-festivalen i Eskilstuna.

Han tycker inte att det är rätt att låta arrangörerna betala en del av polisnotan.

– Nej, det tycker jag inte. Det är viktigt att det får vara arrangemang och blir det extra kostnader blir det gästerna som får betala och vi får sämre lönsamhet.

Så det blir färre saker gjorda och svårare ju fler kostnader man får.

Nej, Per-Gustaf Junger, som arrangerar Allt om öl-festivalen i Eskilstuna och även driver café Sylvia och Filial, är inte positiv till förslaget att arrangörer av olika evenemang ska få vara med och betala kostnaden för de extra polisresurser, som krävs för att hålla ordning.

Men Sörmlandspolisen vill diskutera möjligheten, inte minst för att Rikspolisstyrelsen sätter tryck på de olika polismyndigheterna att se över frågan om att ta betalt vid olika evenemang.

Här i länet gäller det inte vid olika sportarrangemang, så som det pratas om i Stockholm, eftersom klubbarna inte drivs i bolagsform, men alltså festivaler och liknande.

Jan-Erik Granström är biträdande extern servicechef hos polisen i Eskilstuna.

– Ideella föreningar tar vi inte betalt för utan vinstgivande företag. Å-festen är en sådan tillställning som vi tittar på, säger han och fortsätter.

– Arrangören blir meddelad om en avgift innan han arrangerar något. Hur stora kostnader det handlar om är omöjligt att säga i nuläget.

Festivalarrangören Per-Gustaf Junger menar att en avgift för polisinsatser för de privata arrangörerna skulle kunna göra kulturutbudet fattigare på många orter.

– Det blir fattigare och händer inte så mycket. Det blir tråkigare helt enkelt.

– Varje sådan här fest drar in pengar även om det kostar lite för kommunen.

Bland Eskilstunaborna går åsikterna isär om vem som ska stå för de extra poliskostnaderna.

– Det borde bära sig själv, det är inte skattebetalarna som ska behöva stå för det här, säger Eskilstunabon Janne Lund.

– Det ger skatteintäkter med arrangemangen, det ger momsintäkter och turister så pengarna kommer tillbaks till kommun, stat och landsting i alla fall, säger Daniel Olsson från Eskilstuna.

– Det är väl bättre att arrangörerna betalar det hela, säger Eskilstunabon Rebecka Johansson.