eskilstuna

Kjell "Hammaren" Johansson död

Kjell "Hammaren" Johansson är död efter en tids sjukdom. Dubbelspecialisten från Eskilstuna vann totalt fyra VM-guld och tio EM-guld.

1965 tilldelades han Svenska Dagbladets bragdguld för EM-guld i singel och lag året dessförinnan.

– Han var en av de absolut största och mest folkkära inom svensk pingis, säger Svenska bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark.

Trots alla 29 mästerskapsmedaljer saknades den som han helst av allt ville vinna, världsmästartiteln i singel. När "Hammaren" var som bäst och rankad som etta i världen 1973 var han bara några bollar från att bli bäst i världen, men två kantbollar avslutade femte och avgörande set i finalen mot kinesen Xi Enting.

– "Hammaren" kunde ha blivit vår förste individuelle världsmästare. Jag har ofta suttit och hört honom berätta om de där fem, sex sista bollarna. Han visste exakt hur de spelades, berättar Svenska bordtennisförbundets mångårige ordförande Walter Rönmark för TT.

– Han visade storhet och fair play den gången. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på det. Jag ser hans besvikelse framför mig, men Kjell accepterade ändå förlusten - att kantbollar hör till spelet.

Några timmar senare gick "Hammaren" in i hagen igen och spelade hem sin tredje VM-titel i dubbel, den gången tillsammans med Stellan Bengtsson.

Johansson vann även två VM-titlar i par med Hasse Alsér.

Smeknamnet "Hammaren" kom av hans fruktade forehandsslag.

– Hans hammare var ett unikt och självutvecklat slag som är evigt förknippat med honom - ett slag som lever vidare än i dag, förklarar Rönmark.

Kjell Johansson blev 65 år gammal.

– Det är ingen ålder, men sedan han slutade med bordtennisen har han haft ett helvete med kroppen. På ett sätt var det bra att det gick så snabbt. Det är inte värdigt att ligga som ett kolli, säger brodern Christer Johansson till Aftonbladet.

– Han mådde dåligt och uppsökte sjukhus för några veckor sedan. Då konstaterade läkarna att hade orent blod och att njurarna inte klarade av det. Därför sattes han på dialys. Nu misstänker läkarna att han drabbades av cancersjukdomen myelom.

TT