Oklart hur mycket skolan ska spara

Skolan i Eskilstuna ska minska sin budget med 15 miljoner nästa år, vilket motsvarar 40 tjänster inom förskola, grundskola och gymnasium. Så ser den preliminära budgeten ut, men barn- och utbildningsförvaltningen inväntar nu svar på vad regeringens budgetförslag, som lades fram nyligen kommer att innebära ekonomiskt för skolan.

Dessutom avvaktar förvaltningen vad kommunsstyrelsen eventuellt skjuter till när budgeten klubbas senare i höst. Det säger förvaltninsgchefen Rolf Brunell.

Kommunledningen har avviserat att nya bidrag från staten ska satsas på ökad kvalitet i skolan vilket betyder mer personal. Vilken påverkan på skolbudgeten statens bidrag får är oklart.

Därför är barn- och utbildningsförvaltningens strategi att i det preliminära budgetförslaget utgå från det den vet nu, och inte räkna med pengar den inte vet att den får, menar förvaltningschefen Rolf Brunell.

Kommer barn- och utbildningsnämnden att spara pengar och inte får mer statliga bidrag eller mer pengar från kommunsstyrelsen så föreslås att förvaltningen minskar antalet kronor per elev med 1,8 procent, vilket motsvarar 20 grundskolelärare och elva förskolelärare och sju gymnasielärare.

Då har nämnden inte tagit hänsyn till de så kallade Wärnerssonpengarna på 4,5 miljoner 2005 eller på den statliga satsningen på förskolan 2005 vilket innebär åtta miljoner kronor för förvaltningen.

En ny prognos visar att barn- och utbildningsnämnden går med 1,7 miljoner plus i år, men det största bekymret är att grundskolan fortfarande har svårt att hålla sin budget. Delårsprognosen pekar mot ett överskridande med knappt tio miljoner kronor.

En del av problemen i grundskolan beror på svårigheter att snabbt anpassa verksamheten till minskat elevantal.

BAKGRUND:

Statens 50 miljoner till Eskilstuna i sysselsättningbidrag nästa år innebär att kommunen inte behöver göra några generella neddragningar i den kommunala verksamheten. Det sa socialdemokraten Hans Ekström, kommunsstyrelsens ordförande, när regeringen presenterade statens budgeten nyligen.

I våras beslutade Eskilstuna kommun om generella neddragningar på en procent, men det ser ut som om kommunen inte behöver genomföra dem, sa Ekström.

Han sa också att bidraget ökar möjligheten till mer personal och att ekonomin ser bättre ut än vad den gjorde i våras då prognosen pekade på ett underskott på ca 70 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".