sörmland

Svårare att sälja bostäder

1:37 min

Det går sedan en tid trögt på bostadsmarknaden, och priserna sjunker i Sörmland, både på villor och bostadsrätter. Stig Eriksson har försökt sälja sin villa i Nyköping sedan i somras och har både hunnit byta mäklare och gått ner i pris.

– Det känns osäkert i alla fall. Alternativet är väl att man får bo kvar.

Stig Eriksson som inte är ensam i Nyköping om att ha svårt att få sin villa såld. Där har villapriserna enligt Svensk Mäklarstatistik sjunkit med nio procent det senaste halvåret. För Stig är det ingen panik med försäljningen.

Johan Isoz på Svensk fastighetsförmedling i Nyköping menar att det tar i snitt två veckor längre att få bostaden såld nu jämfört med för ett år sen och vill man ha en snabb försäljning ska man inte räkna med någon vinst.

– I många fall måste man vara beredd att ta en förlust, om man vill få bostaden såld, säger Johan Isoz.

– Det kan vara att man skiljer sig eller måste flytta för att man fått ett jobb någon annanstans, och har man då köpt de senaste tre åren kan det vara svårt att få igen de pengarna. 

I hela Sörmland har villapriserna sjunkit med två procent de senaste tre månaderna, och priserna på bostadsrätter med fem procent.

I Eskilstuna däremot har villapriserna istället gått upp med fyra procent men de mäklare som Radio Sörmland pratat med tror inte att det är tecken på en uppgång utan snarare en stagnation.

Orsaken till den tröga bostadsmarknaden tror mäklaren Johan Isoz dels beror på att bankerna blivit tuffare i sin utlåning och att det blivit svårare att få ta lån innan den gamla bostaden är såld.  Samtidigt som det ekonomiska läget får många att tänka till lite extra.

– Vad händer med mitt jobb, och kommer jag få ha det kvar i en låg konjunktur? Det är mycket psykologi, säger Johan Isoz.

– Man avvaktar, sitter hellre still i båten än ger sig in i en häftig budgivning, som man gjorde för något år sedan.

Stig Eriksson som försökt sälja sin villa i Nyköping i ett halvår förstår varför folk är försiktiga med att köpa.

– En bostadsaffär är väl den största affär man gör. Man vågar inte sätta sig i en situation där man köper och sedan sjunker priserna.