Sörmland

"Vi kan inte acceptera det här längre"

1:18 min

Egen upphandling av hpv-vaccin mot livmoderhalscancer kan vara på gång i Sörmlands landsting i väntan på att de två konkurrerande läkemedelsbolagen ska strida färdigt i förvaltningsdomstolen.

Under gårdagens landstingsdebatt sa ordförande i landstingsstyrelsen, Åsa Kullgren(S) att hon ska kontakta landstingen i Stockholm och Skåne som redan börjat förhandla direkt med läkemedelsbolagen.

- Här har vi två läkemedelsföretag som bråkar med varandra och flickor går omkring och får inte sitt vaccin vilket innebär att de riskerar att få livmoderhalscancer. Och det här kan vi inte acceptera längre, säger Åsa Kullgren.

Hur har landstingen i Stockholm och Skåne gått tillväga?

- Vad jag förstår har Stockholm tagit kontakt med båda läkemedelsföretagen och för diskussioner med dem. Skåne har gått mer rakt på sak vad jag förstår, men det är det vi ska ta reda på nu och försöka själva göra något motsvarande eller något i samarbete med dem. Och jag vet att Örebro och Östergötland är inne på samma linje som Sörmland gör nu. 

När kan bli aktuellt att börja vaccinera?

- Vad jag förstår så finns det doser så det ska kunna gå rätt snabbt. Vi har riggat organisationen i Sörmland med sjuksköterskor som ska kunna göra det här, så så fort vi har vacciner på plats så kan vi börja jobba med det.