oxelösund

Patienter flyr från Oxelösunds vårdcentral

1:45 min

Stressade läkare, missade provsvar och felaktiga remisser. Missnöjda patienter flyr Oxelösunds vårdcentral som tappat nästan 600 patienter sen hälsovalet infördes i januari 2010.

Anton har på grund av vårdcentralens strul fått vänta nästan fem månader på besked om en tid hos en ortoped.

– Jag kan inte stå stilla under en längre tid och prata med någon. Speciellt när man gått eller cyklat så värker det. Jag tror inte att jag träffat på någon som är nöjd med vårdcentralen, däremot är det många som har bytt vårdcentral.

När Anton, som inte vill säga sitt efternamn, skadade sitt knä i slutet av maj i år kontaktade han och fick en tid på vårdcentralen i Oxelösund. Han själv var säker på att det var menisken och påtalade det för läkaren och fick efter en vecka beskedet att hans knä skulle röntgas.

– Det visade sig vara en vanlig fotoröntgen där man inte ser mjukdelarna.

Det här accepterade inte Anton och efter att ha träffat en annan läkare på vårdcentralen fick han nästan fyra månader efter första kontakten med vårdcentralen en tid för magnetröntgen som visade att det var en ruptur på den inre menisken.

En remiss skulle skickas till ortopedkliniken i Nyköping men när Anton inte fick någon kallelse ringde han själv dit för att höra efter vad som hänt.

– De sa att de hade skickat tillbaks remissen till Oxelösund för att det saknades delar.

Först nu, efter nästan fem månader har Anton fått besked om att han ska få träffa en ortoped i slutet av november. Han är besviken på Oxelösunds vårdcentral och det är han inte ensam om.

Vårdcentralen i Oxelösund har under flera år haft svårt att rekrytera läkare och löst det med hyrläkare. Eva Ahlenius är multisjuk sedan femton år tillbaka och en frekvent besökare på vårdcentralen, och hon menar att läkarbristen går ut över patienterna

– Jag får inte den hjälp jag behöver. De är stressade och det har blivit fel flera gånger

När Radio Sörmland försökt få en kommentar från vårdcentralens verksamhetschef Inger Palmgren vill hon inte svara på någon kritik via media, men om patienterna är missnöjda får de gärna kontakta henne direkt.