Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
sörmland

Äggdonatorer kan få bättre ersättning

"Man ska ha en skälig ersättning"
1:47 min

Fem sörmländska par väntar på äggdonation och samtidigt råder det brist på ägg. De landsting dit sörmlänningar remitteras för att få donerade ägg planerar nu att höja ersättningen till donatorer.

Ersättningen för de som kan tänka sig att donera ägg är idag 4 000 kronor både inom Uppsala och Stockholms landsting dit sörmlänningar som väntar på äggdonationer remitteras. Ersättningen ska täcka resekostnad och förlorad arbetsinkomst. Men för att fler ska vilja donera ägg strävar man efter att ersättningen ska höjas, enligt Anne-Li Mååg, som är barnmorska på Reproduktionscentrum vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

– Vi har pratat i vår personalgrupp och även i den nationella föreningen när det gäller donationsfrågor, där specialister och kompetent personal deltar. Där har man kommit fram till att en lämplig summa i ersättning är 10 000 kronor för en äggdonation, säger hon.

Tror ni att fler skulle vilja bli äggdonatorer om ersättningen höjdes?

– Nästan alla som är äggdonatorer ser inte det här som att man gör det för pengar. Sedan är det klart att de ska få en skälig ersättning för det ingrepp som vi gör. Vi tror att det möjligtvis kan kännas lite lättare att bli donator med en högre ersättning, säger Anne-Li Mååg.

På Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och Akademiska Sjukhuset i Uppsala väntar idag 5 sörmländska par på äggdonationer och väntetiden varierar. I Uppsala är väntetiden ett år medan man kan få vänta på en äggdonation i upp till två år i Stockholm.

– Det man måste göra är att ta infektionsprover med ett halvårs mellanrum, så den tiden måste man vänta. Att det är ett och ett halvt till två års väntetid är på grund av tillgången på donatorer, förklarar Marie Klinta Svensson som är chef på fertilitetskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Så om tillgången på donatorer hade varit bättre hade inte väntetiderna varit så långa?

– Nej, det hade de inte, säger Marie Klinta Svensson.

Fråga

Mer komplicerat än att donera sperma

Att donera ägg kräver flera sjukhusbesök. Först måste donatorn ta hormoninjektioner för att stimulera äggstockarna. Med hjälp av utraljud kontrolleras sedan äggstockarna. När äggblåsorna växt sig tillräckligt stora får kvinnan ta ett ägglossningshormon. Ett och ett halvt dygn senare sugs äggen ut. Donatorn får vara max 36 år gammal och ska inte ha några allvarliga sjukdomar. Barnet får veta donatorns identitet men inte föräldrarna.

Källa: Vårdguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".