Kommunens omdiskuterade avtal med Elite Hotels klubbades igår. Foto: Marie Engström/SR Sörmland
Eskilstuna

Kritiserat Stattavtal klubbades

"Det var lite delade meningar"
1:10 min

Igår kväll klubbades det kontroversiella avtalet Eskilstuna kommun tecknat med Elite Hotels igenom.

Kommunen ska under en 15-årsperiod hyra konferenslokaler i nya Statt fyra dagar i månaden för totalt 30 miljoner kronor.

Som P4 Sörmland berättat tidigare har oppositionen i flera omgångar riktat kritik mot avtalet och menar att kommunen inte ska gynna privata företag med skattemedel.

Eskilstuna hotellförening menar också att avtalet sätter konkurrensen ur spel och tidigare i veckan skickade hotellföreningen ut en vädjan till alla politiker i kommunfullmäktige i ett sista försök att få dem att rösta nej till förslaget. Men igår röstades alltså förslaget igenom.

 Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande:

- Det var lite delade meningar kring det där som väntat, men en majoritet röstade igenom det här och sen ska det här få sin juridiska prövning nu framöver så vi vet att vi gör rätt. Vår bedömning har varit att ska det här hotellet inte stå som en ruin i fortsättningen så måste vi vara med från kommunens sida.  Och det ligger i allmänhetens intresse att vi får den här återupprättelsen. Sen är det också så att vi saknar lokaler, vi hade en del verksamhet från kommunens sida på hotellet innan det brann ner och nu har vi problem med att ha någonstans att vara.

Hotellföreningen har också sagt att man ska dra kommunen inför domstol om avtalet går igenom. Är du orolig?

- Nej jag tycker att det är bra att det får en granskning. Det är ju jättebra, så att vi vet att vi gör rätt.

Igår fattade kommunstyrelsens också beslut om att Eskilstuna behöver en ny idrottsarena och ett nytt badhus. Badhuset ska byggas i Munktellstaden. Var den nya arenan ska byggas utreds vidare, men tre alternativ har ringats in: Nätet, Nötknäpparen och Vapnet, bakom Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".