Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Sörmländska vatten klarar inte kraven

"De mår litet så där"
1:46 min
1 av 9
Yngaren är långt ifrån den enda sjö som mår så där lagom dåligt och inte klarar vattendirektivet. Fot: Micahel Berwick/Sveriges Radio.
2 av 9
Ett tydligt tecken på att Yngaren inte mår alltför bra, blågröna alger. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
3 av 9
Rickard Larsson som arbetar vid Yngaren tycker att frågan om vattenkvalitet är en global angelägenhet. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
4 av 9
Lennart Orenberg har sett hur delar av Yngaren vuxit igen vid Björkvik. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
5 av 9
Sjön Yngarens utlopp. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
6 av 9
De blågröna algerna vid sjön Yngarens strand är ett tecken på att sjön är övergödd. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
7 av 9
Länsstyrelsens Irene Karlsson Elfgren konstaterar att de sörmländska sjöarna inte mår alltför gott. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
8 av 9
Yngaren är en av många sörmländska sjöar som är övergödd och inte klarar EU:s vattendirektiv till 2015. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
9 av 9
Bara runt 20 av 98 sörmländska sjöar som omfattas av EU:s vattendirektiv väntas klara kraven till 2015. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

De flesta sörmländska sjöar och vattendrag kommer inte att klara EU:s vattendirektiv för god vattenstatus till 2015, som det var tänkt.

Irene Karlsson Elfgren är sötvattenexpert och handläggare på länsstyrelsen.

Med vanligt språkbruk ställer hon den här diagnosen på de sörmländska sjöarna och vattendragen.

– De mår lite så där, de har litet feber, men de är inte dödssjuka och de kan repa sig.

Också vattendragen, alltså länets åar, omfattas av vattendirektivet. De har delats upp i runt 130 olika så kallade vattenförekomster.

Med sjöarna finns alltså sammanlagt runt 230 vattenförekomster i länet.

Vattnets status klassas fyragradigt: dålig, otillfredsställande, måttlig och god. Och två grundläggande begrepp används: ekologisk och kemisk status. Det senare är mest miljögifter.

Genomsnittligt ligger de sörmländska sjöarna, enligt Irene Karlsson Elfgren, på nivån "måttlig". Men många mår också betydligt sämre. Och det finns flera som mår "dåligt" enligt klassificeringen. Kolsnaren, Eklången, Öljaren och Bårsten tillhör den gruppen.

Största problemet i Sörmland är övergödningen, som i Yngaren, som är dricksvattentäkt och ligger i tre kommuner. Sjöns ekologiska status klassas, som otillfredsställande och fortfarande nu sent på hösten kan man se ett resultat av det.

– Ja det är rester av en blågrön algblomning, de brukar trivas när det är näringsrikt vatten, säger Irene Karlsson Elfgren.

Jordbruket, följt av de kommunala reningsverken, industrin, skogen, dagvattnet från tätorterna och de enskilda avloppen är bovarna i sammanhanget.

Årets provtagningar visar på blandade resultat. Fyra av fem sjöar bedöms nu inte klara vattendirektivet till 2015 och nu görs undantag till 2021.

– Det är ju inte bra att vi inte har god status i våra vattenförekomster, men samtidigt måste vi ha den samhällsekonomiska aspekten med oss i det arbete vi gör, säger Helena Segervall, tillförordnad vattenvårdsdirektör för vattendistriktet Norra Östersjön där Sörmland ingår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".