Det förs diskussioner om att Eskilstuna flygplats ska ta över en del av den flygverksamhet som nu flyttar från Bromma. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
eskilstuna

Eskilstuna flygplats kan växa

"Vi har kapaciteten i Eskilstuna"
1:08 min

Kommunägda Eskilstuna flygplats kan bli ett av alternativen för den privata flygverksamheten som nu tvingas flytta från Bromma flygplats i och med moderniseringar.

Det förs diskussioner om att Eskilstuna flygplats ska ta över en del av den flygverksamhet som nu flyttar från Bromma.

– Vi för diskussioner med Swedavia som äger Bromma och de andra statliga flygplatserna och vi för diskussioner med de företag och privatpersoner som finns på Bromma i dagsläget, säger Jan Lönnborg som är chef på Eskilstuna flygplats.

Om det blir så att privata flygare och flygföretag etablerar sig på Eskilstuna flygplats, så måste det till nya ytor och byggnader. Men det är inget problem menar Jan Lönnborg.

– Vi har kapacitet i Eskilstuna att ta emot mer verksamhet, vi har kapacitet både på marken och i luften via vårt miljösystem. Vi utnyttjar egentligen bara en tredjedel av de rörelser som vi har i vårt miljötillstånd. Så det finns inga hinder där.

Men om det blir så, vem får betala kalaset?

– Det får naturligtvis de som etablerar sig göra, via hyror, arrenden och andra intäkter.

Clara Lowden
clara.lowden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".