I Malmköping har föreningen malmköping.nu fått ekonomiskt stöd för att utveckla torghandeln. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
flen

EU-stöd utvecklar torghandeln

"Responsen har varit väldigt positiv"
1:24 min

Eu-projektet Leader har skapat drygt 170 jobb och 80 nya företag på landsbygden i Sverige, det visar en rapport från Jordbruksverket. Föreningen malmköping.nu har fått Leader-pengar för att utveckla torghandeln i Malmköping.

Leader är en del av landsbygdsprogrammet och syftet är att öka sysselsättningen och skapa livskavlité på landet genom att finansiera lokala samarbetsprojekt. Totalt har över 1 700 olika projekt startats i Sverige, främst inom turism och utbildning.

I Malmköping har föreningen malmköping.nu fått ekonomiskt stöd för att utveckla torghandeln. Under sommaren och hösten har olika marknader och evenemang tagit Stora torget i besittning och just nu förbereder man årets julmarknader.

Krister Berg, som är ordförande i föreningen menar att torghandeln har hjälpt till att sätta Malmköping på kartan.

– Responsen har varit väldigt positiv. Mycket folk har kommit hit och det har varit skojigt, berättar han.

Hur det ska gå med torghandeln när projekttiden löpt ut är Krister Berg i nuläget osäker på.

– Det vet vi inte än, det beror på Leader inlandet. Men vi hoppas kunna fortsätta och även utveckla nya projekt här i Malmköping, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".