1 av 3
Gravstenar har lagts ner på kyrkogårdar i Nyköping i väntan på att sättas fast ordentligt. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio
2 av 3
3 av 3
Therese Asp
Nyköping

Gravstenar ses över

"Vi har fått lägga ner ett hundratal gravstenar"
1:43 min

Gravstenar har lagts ner på kyrkogårdar i Nyköping i väntan på att sättas fast ordentligt. Det var efter en extra genomgång med anledning av dödsolyckan i Bollebygd, där en flicka dog efter att ha fått en gravsten över sig, som översynen gjordes.

– Vi har fått lägga ner ett hundratal gravstenar, säger Eva Andersson, kanslichef i Nyköpings kyrkliga samfällighet.

Den mest välbesökta av helger på våra kyrkogårdar närmar sig, på lördag är det Alla helgons dag.

Det städas, gräs klipps och nedfallna löv samlas ihop för att kyrkogården ska vara i toppskick inför anstormningen.

Pyntandet inför helgen har den här gången fått ett allvarets skimmer över sig efter det som hände i Bollebygd nyligen då en åttaårig flicka omkom under en fallande gravsten.

I Strängnäs, Katrineholm och Eskilstuna känner sig de ansvariga för kyrkogårdarna lugna inför helgen.

– Jag kan nog säga att våra kyrkogårdar är säkra även om man aldrig kan ge några garantier. Vi har gått igenom alla gamla gravstenar och lagat de, som behövt lagas. Numera måste ju alla nya gravstenar dubbas med rostfria metaldubbar och vi följer förstås de direktiven, säger Therese Asp, enhetschef med ansvar för bland annat kyrkogårdar i Eskilstuna församling.

De gamla gravstenarna har setts över och i många fall gjorts om så att rostfria metalldubbar håller fast stenen i ett stenfundament under jord.

Tidens tand påverkar och följs av förvaltningens anställda i den dagliga tillsynen och skötseln av gravarna.

I Nyköping har man bara genom den dagliga kontrollen funnit och lagat 120 bristfälliga gravstenar.

Nu när man med anledning av det inträffade gjort en ny kontroll har man hittat ett hundratal till, som lagts ner i avvaktan på åtgärder.

– När vi märker att någon sten behöver åtgärdas tar vi kontakt med gravrättsinnehavaren och föreslår omgrundning, säger Eva Andersson, kanslichef i Nyköpings kyrkliga samfällighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".