1 av 2
Säkerheten ses över på Sveriges lekland. Foto: Anna Enkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Jesper Lantz, delägare till Tuna lekland i Eskilstuna tillsammans med dottern Cornelia.
Sörmland

Säkerhet på lekland ses över

"Vi har sett en del skador på lekland"
1:37 min

Lekland för barn har blivit allt vanligare och så även skadade barn. Konsumentverket genomför därför en landsomfattande granskning för att kunna förbättra säkerheten på lekanden.

– Vi har sett att en hel del skador uppkommer på lekland. Vi har sett skallskador och frakturer och det är inte okej. Speciellt inte när det sker på grund av vuxnas nonchalans eller okunskap.

Det finns ingen samlad skadestatistik över hur många barn som skadas vid lek på leklanden.

Men efter de olycksanmälningarna som anmälts till konsumentverket har de bestämt sig för att kontrollera säkerheten på leklanden genom att gå igenom underhåll, rutiner vid olyckor och även kontrollera lekställningarna.

Jesper Lantz är delägare till Tuna Busland i Eskilstuna där de säger sig arbeta hårt med att det ska vara en säker plats för barnen.

– Vårt lekland i Eskilstuna är ett modernt lekland där vi jobbar med säkerhet hela tiden. Varje vecka går vi igenom lekställningen och kollar att inte näten har lossnat och så att det inte finns något som sitter löst.

Linda Sundin och Krister Sjögren är två föräldrar som har letat sig till Tuna Busland för att låta sina barn leka av sig. De är nöjda med säkerheten.

– Jag tycker att det är bra, säger Linda Sundin.

Det är inte något som du tycker bör förbättras?

-- Inte vad jag har sett hittills.

– Vad jag ser just nu så ser det inte ut att vara någon fara, det enda är att det är lite väl högljutt här. Det är lite dåligt isolerat men annars fungerar det bra, säger Krister Sjögren.

Anvisningar om att lek sker på egen risk finns både på buslandets hemsida och även på skyltar inne i lekhallen. Men enligt konsumentverket får man inte skriva så.

Barn kan inte leka på egen risk för barn är inte säkerhetsmedvetna och man kan inte förvänta sig att de ska kunna bedöma sin egen säkerhet. Som näringsidkare, eller i det här fallet leklandsägare och driftsansvarig, så är man ansvarig för att det som man erbjuder, alltså lekställningarna, ska vara säkert och det är man skyldig till, enligt lag.

– Alltså lek sker på egen risk. Vi kan inte ansvara för 100 barn, då skulle vi få ha femtio till i personalen som springer runt och kollar. Det är föräldrarnas ansvar att se efter sina barn och ser till att de inte gör illa sig, säger deälgaren till Tuna busland, Jesper Lantz, om anvisningen.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".