Det ger ett mervärde för sörmlänningar att kunna vända sig till Vidarkliniken, säger Thomas af Bjur (FP). Foto: Urban Hedqkvist/Sveriges Radio
Sörmland

"Det är en värdefull verksamhet"

"Det här ger ett mervärde"
1:31 min

Landstinget tänker fortsätta satsa på att utveckla avtalet med antroposofiska Vidarkliniken i Järna trots spartider och trots att få cancerpatienter remitteras dit för rehabilitering.

Landstinget känner heller inget minskat förtroende för kliniken trots att den hamnat i blåsväder på sistone.

Bland annat har Sveriges Radios Vetenskapsredaktion rapporterat om hur kliniken fortsätter att skriva ut alternativläkemedel trots att den dispens den har för det, från regeringen, gick ut i februari.

– Nej, inte trovärdigheten för det som de bevisligen är väldigt duktiga på är omvårdnad och rehabilitering. Vi tycker att det ger ett mervärde för sörmlänningar att kunna vända sig till Vidarkliniken, säger Thomas af Bjur (FP), landstingråd med ansvar för hälsa och sjukvård.

Sörmlänningar har länge haft möjlighet att få remiss till den antroposofiska Vidarkliniken i Järna och det är framförallt cancerpatienter i behov av rehabilitering och palliativ vård och patienter med fibromyalgi och reumatism som kan remitteras till kliniken samtidigt som de har sin medicinering via landstinget.

Landstingets vårdavtal med Vidarkliniken kring två miljoner per år. Men avtalet som finns utnyttjas inte i den mån som landstinget ger möjlighet till.

– När vi har fått uppföljningar så har vi sett att man inte har utnyttjat hela det här beloppet på två miljoner kronor, alltså kliniken har inte fyllt det vi gett möjlighet till.

För att komma till rätta med det här satsar landstinget på att utveckla samarbetet med Vidarkliniken genom en ökad dialog mellan klinikens och landstingets personal.

För trots det faktum att landstingets sjukvårdsapparat går på 90 procent av kapaciteten på grund av ett underskott på närmare 250 miljoner kronor, så tycker Thomas af Bjur att avtalet med Vidarkliniken är viktigt att fortsätta satsa på.

– Den prioritering vi gjort nu är att det här är en värdefull verksamhet och ett bra stöd för vår egen vård och vi tycker att vi ska stå fast vid avtalet. Men våran grund är Socialstyrelsens riktlinjer och skolmedicin, däremot kan man som sagt bidra med de här andra bitarna vad det gäller omvårdnad och sådant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".