Av 14 jämförda sträckor är det bara en som är långsammare än tågen mellan Eskilstuna-Örebro. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
sörmland

Långsamma tåg i Eskilstuna

Tåg till och från Eskilstuna kan ta tid. Två av förbindelserna till Eskilstuna tillhör de allra långsammaste direktförbindelserna i landet när det gäller större orter.

Av 14 jämförda sträckor från 10 mil och neråt är det bara en som är långsammare än tågen på sträckan Eskilstuna-Örebro. Det framgår av en kartläggning som Västsvenska handelskammaren har gjort.

Också sträckan Eskilstuna-Västerås tillhör de absolut långsammaste. Snittfarten på de här sträckorna är 93 respektive 96 kilometer i timmen.

Sveriges långsammaste storstadsförbindelse på räls är tåget mellan Borås och Göteborg. Snittfarten där är 69 kilometer i timmen, vilket är klart lägre än rikssnittet på 113 kilometer i timmen. Sveriges snabbast storstadsförbindelse är sträckan Uppsala-Gävle med 140 kilometer i timmen.

I undersökningen ingår de 20 största städerna i Sverige och alla de förbindelser mellan dem som är cirka tio mil eller kortare, räknat utifrån bilvägen. Totalt finns 16 sådana.

Västsvenska handelskammaren har utgått från den snabbaste förbindelsen per dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".