Platsen för "Estonias" förlisning

Tio år efter Estonia: "Vi har inte tänkt på säkerheten"

Estoniakatastrofen för 10 år sen har ökat säkerhetstänkandet i den kommunala sektorn och har gjort att man lägger allt färre konferenser på kryssningsfartyg. Det menar kommundirektören i Eskilstuna, Jerker Parksjö. Trots det så anordnar Eskilstuna kommun tillsammans med det lokala näringslivet den kanske största kryssningskonferensen någonsin för de sörmländska kommunerna och det nästan på dagen 10 år efter Estonia gick under och mer än 800 människor omkom.

- Det finns naturligtvis fördelar med att människor råkar vara instängda på en båt och inte kan ta sig därifrån, man tvingas prata med varandra och det leder fram till väldigt många möten som förhoppningsvis kan vara av godo.

Men säkerhetstänkandet då?

- Det kan man fundera på. Jag hoppas att vi inte åker alla i kommunen. men om man ser Eskilstuna som samhälle så är det naturligtvis väldigt många människor som åker med, så ur den aspekten kan man väl fundera över säkerhetstänkandet.

Eskilstunabåten går från kaj mot Finland den 3 oktober bara några dagar efter 10-årsminnet av estoniakatastrofen. De sexhunda platserna är fullbokade av topparna inom politiken, chefstjänstemän och gräddan i det lokala näringslivet.

Från kommunen är mellan 30 och 40 personer med, bland dom fyra av dom ledande s-politikerna i kommunstyrelsen, förvaltningschefer eller motsvarande i sju förvaltningar samt ytterligare ett antal chefer och politker, förutom ledare ur det lokala näringslivet.

Nästa veckas finlandskryssning till trots - Jerker Parksjö menar ändå att en av lärdomarna från estoniakatastrofen är att Eskilstuna kommun alltmer undviker kryssningskonferenser där stora delar av kommunledningen exponeras för eventuella risker.

- Helt klart har vi ökat vårt säkerhetstänkande.

Men det säkerhetstänkade som kommundirektör Jerker Parksjö lyfter fram som vägledande för kommunen visar sig inte alls finnas i praktiken.

Bill Däckström är den tjänsteman som arrangerat Finlandskryssningen och han säger att något särskilt säkerhetstänkande det har man inte haft.

- Vi har inte funderat så mycket på den här säkerheten ombord. Vi har väl intalat oss att det ska inte kunna hända en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".