Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Större barngrupper ska hämta in underskott

"Det känns oroande"
1:39 min
För att kompensera färre barn än väntat i år, ska förskoleområdet Årby/Slagsta framöver ta in upp till 16 fler barn. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Många föräldrar är upprörda över de stora grupperna på förskolan och i förskoleområdet Årby/Slagsta i Eskilstuna kommun kommer de att bli ännu större.

Området har gått back eftersom man under hösten inte fick in så många barn som man räknat med och nu måste det här underskottet åtgärdas genom att desto fler barn tas in nästkommande två år. Gunnar Sandberg är förskolechef i området.

– Vi fick in fjorton barn färre vilket innebär att vi fick in mindre pengar än vi tänkt, det handlar om 800 000.

För att åtgärda det här underskottet kommer förskolorna i Årby/Slagsta nästa vår ta in 14 till 16 barn fler än vad man hade förra våren.

– Det här är för att möta underskottet och ekonomin, sen kan det bli ännu fler barn på förskolorna, men då har det att göra med vår barnomsorgsgaranti.

Förskolepersonal som vi pratat med berättar att de är oroliga över situationen, de hinner inte dokumentera barnens utveckling så som skollagen kräver, utan allt fokus måste läggas på att hålla ögonen på barnen för att kunna garantera deras säkerhet.

Jeanette Schjötts dotter går på en av förskolorna i det berörda området, på hennes avdelning går det i dag 21 barn på 3 personal.

– Som förälder känns det i dag oroande för hur personalen ska räcka till för alla barn. Framförallt barnens behov och utveckling och lärande. Det finns ju en risk att det blir mest barnvaktande.

Hur påverkas din dotter av att det är så stora grupper?

– Ett exempel är att hon aldrig bajsar på förskolan, det kan ju bero på att det är en stökig miljö och det här medför ju att hon har magproblem.

Johan Nilsson är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna kommun.

Är det rimligt att förskolorna ska ta in det här underskottet genom att ta in dubbelt så många barn?

– Nej, det är aldrig bra att ha ett underskott, men det är den ordning vi har, man har betalt efter antal barn man har inskrivna på sin förskola. Och har man haft ett underskott på grund av att man har haft färre barn, vilket då givetvis under den perioden har varit en högre kvalité för barnen, så måste man återställa det till nästkommande år, säger Johan Nilsson.

Clara Lowden
clara.lowden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".