Morddömda friades av hovrätten

De tre Eskilstunabor i 30-åldern som av Eskilstuna tingsrätt dömdes till fängelse för att ha mördat 19-årige Andreas Bengtsson i januari 1994 friades av hovrätten på måndagen. Hovrätten anser att det inte finns tillräckliga bevis för att de ska dömas för mordet.

Kravet för att dömas för mord är att det är ställt utom allt tvivel att de åtalade begått den gärning som de är åtalade för. Hovrätten anser i det aktuella mordfallet att det inte är ställt utom allt tvivel att de tre personerna mördat Andreas Bengtsson och friar därför alla tre.

Hovrätten anser att den 28-åring, som sagt att han var med om mordet och pekade ut de två andra, inte är trovärdig i förhållande till annat som kommit fram vid rättegången.

28-åringen kom i höstas in på Jakobsbergs polisstation utanför Stockholm och sa att han varit med om mordet och pekade ut två andra personer, 31-år gamla - detta var nästan tio år efter att Andreas Bengtsson hittades död av två sportdykare i det vattenfyllda kalkbrottet. Men de två som pekades ut har hela tiden nekat till anklagelserna, både i polisförhören och i tingsrätten och hovrätten.

I tingsrätten dömdes det två till livstids fängelse och tio år för mord och han som erkände dömdes till fyra års fängelse, men på måndagen friades alltså alla tre av hovrätten.

Hovrätten anser att 28-åringen i många delar lämnat en detaljerad redogörelse för vad som han påstår hände och att detta gav ett intryck av att vara självupplevt, men i andra delar är hans berättelse mer diffus och har vissa luckor.

28-åringen har förklarat att Andreas Bengtsson mördades eftersom han hade skulder på drygt 2000 för narkotikaaffärer, men eftersom en av 31-åringarna var barndomskamtrat med Andreas Bengtsson så betvivlar hovrätten att en sådan liten skuld skulle vara skälet till att döda - det vill säga utgöra motivet.  Någon konflikt mellan de två barndomskamraterna fanns heller inte. De var, enligt vittnen, goda vänner, vilket hovrätten tror på.

Enligt 31-åringarna skulle skälet till det felaktiga utpekandet vara att 28-åringen var arg för att han inte fått del av bytet från ett inbrott i Kungsör. Något annat skäl än det har inte framkommit.

Hovrätten konstaterar i sin dom att Andreas Bengtsson mycket väl kan ha dödats senare än vad tingsrätten kom fram till och att det närmast är uteslutet att han sköts med en pistolkula.

28-åringen ska själv betala skadestånd på 50 000 kronor till Andreas Bengtssons mamma och han döms däremot till åtta månaders fängelse för stöld och grov stöld, men det är brott som inte alls har med mordfallet att göra.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".