Lennart Cronholm, sekreterare i Eskilstuna Hotellförening kallar kommunens hyresavtal med Elite hotels är ett rent bidrag. Foto: Michael Berwick/ Sveriges Radio..
Eskilstuna

"Stattavtalet blir dyrare"

"Det är inte ett hyresavtal"
1:44 min

Enligt Eskilstuna hotellförening kan kommunens omstridda avtal med Elite hotels komma att omfatta betydligt större belopp än de två miljoner om året som står i hyresavtalet. Enligt föreningens beräkningar kan det bli frågan om sex-sju miljoner per år.

Hotellföreningen gör sina beräkningar utifrån att avtalet säger att kommunen under tiden kommer att köpa också konferenstjänster från Elite hotels.

– Man stänger ju ute andra företag som skulle kunna leverera och catra mat till exempel Här blir man ju tvingad att köpa av Elite hotels och då handlar det om sex-sju miljoner per år istället, säger Lennart Cronholm, sekreterare och talesman för Eskilstuna hotellförening.

Så uppfattar hotellföreningen alltså avtalet. Och föreningen tycker det är fel att kommunen och Elite kallar det ett hyresavtal. Ett sådant skulle slutits med fastighetsägaren och inte med hotellkedjan. Enligt föreningen är det rätt och slätt därför ett bidrag. Dessutom på 15 år, en avtalslängd man också är emot.

Föreningen vänder sig också emot att kommunen inte upphandlat konferenslokal. Men en rundringning P4 Sörmlands gjort till de åtta hotellen i föreningen visar att inget av dem ändå haft kapacitet att erbjuda plats för de 600-700 konferensgäster som Elite klarar av.

– Den frågan är inte relevant, frågan är ju att ingen haft möjlighet att lämna ett anbud, säger Lennart Cronholm.

Som talesperson för hotellföreningen ser han inte några paralleller med det avtal som Eskilstuna kommun, också det utan upphandling, tecknade med en av hotellföreningens medlemmar - Vilsta sporthotell - om hyra av gymnastikhallen, för sex år sedan. Ett avtal som ger Sporthotellet runt fem och en halv miljon kronor över två femårsperioder, alltså på tio år.

– Det har ju inget med det här driftsbidraget att göra, det är ett renodlat hyresavtal, säger Lennart Cronholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".