Annelie Nilsson är en av få kvinnliga besiktningstekniker i länet. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
sörmland

Få kvinnliga besiktningstekniker

"Vi blir ofta positivt bemötta"
1:34 min

Antalet kvinnliga besiktningstekniker i landet ökar, men i Sörmland verkar det gå långsamt. Totalt finns det fyra kvinnliga besiktningstekniker.

Jonas Falkenstedt arbetar som teamleader på Bilprovningen i Eskilstuna.

– 99 procent av kunderna är positiva till att det är en kvinna som tar emot dem här, säger han.

2007 togs alltså kravet på fordonsteknisk gymnasieutbildning bort. Servicekänslan blev i stället avgörande och man satsade på att anställa fler kvinnor.

Men rekryteringen har gått trögt i Sörmland. I Nyköping har man endast en kvinnlig anställd och i Eskilstuna tre - i resten av länet har man inga kvinnliga anställa alls.

Katrineholm är en av de kommuner där man inte har några kvinnliga besiktningstekniker och där arbetar Tugomir Simunic som teamleader på Bilprovningen.

 – Anledningen till att vi inte har några kvinnor anställda här är för att det har funnits ett krav på att man ska ha en fordonsteknisk gymnasieutbildning vilket de som sökt inte har haft. Vi har inte gjort några nyanställningar sedan kravet på utbildning togs bort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".