Landstinget saknar kulturell kompetens. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sörmland

Utlandsfödda ska få bättre vård

"Vi har inte så bra kulturell kompetens"
0:57 min

Den som har utländsk bakgrund ska få bättre bemötande i vården. Det är målet med sju olika insatser som Landstinget Sörmland ska göra. Flera studier har visat att hälsan är sämre hos personer födda i andra länder och att personer med utländsk bakgrund får sämre vård.

Därför ska landstinget bli bättre på att informera om hur hälso- och sjukvården fungerar och ge bättre stöd till folk som nyss kommit till Sverige. Till exempel ska alla tidigt kallas till ett hälsosamtal. Dessutom ska landstingets personal utbildas i kulturell kompetens, diskriminering och asylfrågor.

Ylva G Karlsson (MP) är politker i landstinget och säger så här:

- Det har visat sig att vi är ganska duktiga på att inte ge folk lika bemötande, mycket på grund av missriktad välvilja men också på grund av dålig kunskap, vi har inte så bra kulturell kompetens som man brukar säga. En sak vi ska göra konkret är en utbildning för vår personal om just kunskap om kulturell kompetens. Där kan vi ta hjälp av dem vi har i vår organisation som har annan bakgrund än svensk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".