Övnings- och skjutfält blev avgörande

I dag fick de anställda på P10 i Strängnäs veta varför just deras regemente läggs ner. Den arbetsgrupp som föreslagit avvecklingen av P10 var nämligen på plats för att motivera nedläggningen och för att svara på frågor från de anställda.

Det är tillgången till övnings- och skjutfält som avgjorde till P10: s nackdel. När det gäller just markstridsförbanden så stod det mellan P7 i Skåne och P10 i Strängnäs och P7 ansågs ha en intressantare övningsterräng.

Arbetsgruppen lämnade sitt förslag till Regeringen som valde att gå på arbetsgruppens linje. Men regeringen misslyckades med att få majoritet för förslaget och därför är det nu upp till Riksdagen att besluta i frågan, vilket väcker lite hopp om att P10 fortfarande har en chans att bli kvar.

Men trots att inga formella beslut om avvecklingen är politiskt fattade så börjar nu P10 i Strängnäs, enligt regementschef Bengt Degerman, att planera en avveckling som ska vara genomförd i slutet på juni 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".