Sprängningarna vid Logistikcentrum i Katrineholm orsakar sprickor i villor enligt villaägare. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Katrineholm

Sprängning orsakar sprickor i villor

"Vi vet inte vad som kommer hända i framtiden".
1:42 min

Idag fortsatte sprängningsarbetet vid Logistikcentrum i Katrineholm. Ett 20-tal fastighetsägare i Laggarhult har anmält att sprängningarna bland annat orsakat sprickor i fasaderna på deras villor.

Nu har kommunen anlitat en konsult för att ta reda på orsaken. Vi har träffat Peter Isegård, en av villaägarna, samtidigt som sprängningen utförs. Han har bott i sitt hus sen i mars och säger att han är helt säker på att de sprickor som huset har nu, inte fanns innan.

- Då hade jag inte köpt huset. Vi kollade ju huset innan vi köpte det, och det finns besiktningsprotokoll. Jag är helt säker, det såg inte ut såhär innan.

Peter Isegård är orolig för vad utredningen ska visa.

- Det känns inte bra med tanke på att man inte vet vad som kommer att hända i framtiden. Är det farligt att det är sprickor, kan det komma in fukt? Jag har ingen aning.

Den undersökning som kommunen gjort hittills visar inte på att man överskridit några värden vid sprängningarna. Men nu har kommunen anställt en oberoende konsult som ska göra en nogrann utredning av vad som kan ha orsakat sprickorna, berättar Lars Ramstedt, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen.

- Vi ska försöka gå till botten med det här och se om det har begåtts något fel.

Hur ser möjligheterna ut att få någon ersättning för fastighetsägarna?

- Det törs jag inte svara på, jag vill inte föregå utredningen. Men vi tar det på största allvar och hoppas att vi kan gå till botten av det här och att vi i slutändan kommer överens med fastighetsägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".