Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Större risk att drabbas av en andra infarkt

"Vi har i många år äskat skötersketid".
1:42 min
Hjärtpatienten Bernth Karlsson har bara fått ett uppföljningsbesök på Mälarsjukhuset efter att han fick kärlkramp. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Hjärtpatienter i Eskilstuna löper större risk att drabbas av nya infarkter jämfört med patienter i Katrineholm.

I Katrineholm lyckas nio av tio patienter sänka sitt kolesterol under risknivån inom ett år, och nästan lika många sänker blodtrycket. I Eskilstuna lyckas bara sex av tio patienter sänka sina värden.

Det visar en rapport från Hjärt-Lungfonden som kom idag. Siffrorna ska tas med en nypa salt, eftersom bortfallet i Eskilstuna är stort, men Katrineholm har i tidigare undersökningar rankats som det bästa hjärtsjukhuset i landet.

Hjärtsköterskan Lotta Altis tar emot Bernth Karlsson på ett mottagningsrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Bernth Karlsson fick kärlkramp i början av oktober och nu vill sköterskan kolla hans värden. Hans blodtryck visar sig vara lite för högt och Lotta Altis bestämmer sig för att öka dosen på hans blodtryckssänkande medicin.

Men själv är han inte så orolig.

– Jag mår bra. Sen är man väl inte lika pigg som när man var 20 men det får man väl kanske leva med när man är pensionär.

Och så mycket förmaningar har han inte fått.

– De har egentligen bara sagt att jag ska leva som vanligt.

Det här är det enda uppföljningsbesöket Bernth Karlsson får på Mälarsjukhuset. Framöver är det hans vårdcentral som kommer ta över ansvaret för honom.

På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är kollen på hjärtpatienterna bättre, till exempel släpps inte patienten över till vårdcentralen förrän medicinen är justerad och alla värden är okej.

I Katrineholm deltar också mer än hälften av patienterna i sjukhusets träningsprogram, med intensivträning tre gånger i veckan - bassängträning, cykling eller stavgång.

Vid varje träningstillfälle får de träffa personal på sjukhuset och prata om sin hälsa. De träffar dietister som pratar om mat, kuratorer som pratar om stress och sjukgymnaster som pratar om träning.

– Och när man är klar med träningsprogrammet vid hjärtmottagningen kan man få fysisk aktivitet på recept, så att man fortsätter träna även när träningen är avslutad på sjukhuset, säger Gunvor Finnas, kardiolog på Kullbergska.

Även i Eskilstuna finns ett träningsprogram, men det är inte lika intensivt och bara 15 procent av patienterna deltog förra året.

Eva Baselier, verksamhetschef på medicinkliniken i Eskilstuna, tror att de skulle kunna följa upp patienterna bättre om de hade fler sköterskor:

– Vi har i många år äskat skötersketid till hjärtmottagningen. Pengar fattas överallt.

Men hon är också självkritisk och säger att kontakten med vårdcentralerna skulle kunna bli bättre.

– Vi skulle kunna vara ännu tydligare med att de ska justera medicineringen när patienterna inte uppnått målvärdena för blodtryck och blodfetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".