Djurhantering är en av många risker inom lantbruket. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio
Sörmland

Dödsolyckor inom lantbruket ökar

" Med hög arbetsbelastning och stress blir det riktigt farligt"
0:59 min

Lantbruken hör till de mest riskfyllda arbetsplatserna i landet, det visar en arbetsmiljöundersökning i bland annat Sörmland. Och de senaste åren har antalet olyckor med dödlig utgång ökat kraftigt.

Hittills i år har 43 dödsolyckor skett på arbetsplatser, hela 25 procent av dom har skett inom lantbrukssektorn.  Dom vanligaste olyckorna är vid  användandet av maskiner men det sker också många olyckor i hanteringen av djur, främst tjurar.

Hittills i år har det skett 11 dödsolyckor i landet inom lantbruket, vilket betyder att antalet dödsolyckor inom branschen nästan har tredubblats jämfört med 2009.

--Det finns alla typer av risker inom lantbrukssektorn. Maskinrisker, fallrisker, och inte minst det här att arbeta med djur. Och i kombination med hög arbetsbelastning och stress så blir det riktigt farligt, säger Pelle Johansson, biträdande tillsynsdirektör på arbetsmiljöverket i Linköping

Under tre år har arbetsmiljöverket undersökt arbetsmiljön på närmare 3.000 lantbruk i landet, närmare 400 av dom i Sörmland och Östergötland.  Undersökningen visar att det i 70 procent av fallen krävs åtgärder för att få en säker arbetsmiljö på gårdarna.

– Det behövs fler insatser, både från oss och från branchorganisationen. Branchen är medveten om riskerna, men det behöver göras ännu mer, säger Pelle Johansson.

--De som jobbar inom jordbruket ska vara medvetna. En  hög riskmedvetenhet gör att man blir försiktig. 

Lovisa Gelin, P4 Östergötland
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".