1 av 2
Evelina Back, (V) Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio
2 av 2
Gudrun Lindwall (MP) tycker att politiker i fullmäktige behandlas olika. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio
Katrineholm

"Fullmäktige rena sandlådan"

"Vi hanteras annorlunda än andra"
1:56 min

Tonen i Katrineholms fullmäktige är rå och debattnivåerna kan vara rena sandlådan. Det säger folkpartisten Lisa Callhammar som efter fyra år i fullmäktige väljer att hoppa av. Flera politiker i Katrineholm vittnar om att det särskilt är två personer som blir påhoppade.

– Vi har klagat mycket från oppositionens sida, framförallt jag och Ewa Callhammar, att vi hanteras annorlunda än anda. Vi klubbas tidigare och vi tillsägs mer gånger. Ordföranden hanterar oss olika och man måste hitta en måttstock som är lika för alla. Tonen blir råare än man hade tänkt, säger Gudrun Lindwall, Miljöpartiets gruppledare i Katrineholm:

Flera politiker i Katrineolm berättar för P4 Sörmland hur de upplever att ledamöter beter sig kränkande under debatterna. Vänsterpartisten Evelina Back är 20 år och yngst i fullmäktige där hon suttit i ett år.

Ett fullmäktige där bara två personer är under 35 och medelåldern ligger på 56 år. Hon känner igen Lisa Callhammars beskrivning av den råa tonen i fullmäktige.

– Till början är det en vanlig debatt. Sen blir det en otrevlig ton. Man ska absolut inte acceptera det. Skulle jag bli bemött så om jag gick upp i talarstolen. Skulle jag nog fundera på att sluta. Det borde gå att förändra. Det är nog ingen som trivs med att det är så.

Miljöpartisten Gudrun Lindwall säger att ansvaret ligger på fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Leif Tronelius.

– Jag är inte trevlig alla gånger mot honom. Jag blir lite kränkt av att inte bli behandlad som alla andra, som socialdemokraterna. Han hanterar partier olika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".