1 av 2
Socialdemokraten Leif Tronelius tycker att han håller bra reda på politikerna i talarstolen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Gudrun Lindvall (MP). Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
katrineholm

Fullmäktigeordförande tillbakavisar kritik

Fullmäktiges ordförande i Katrineholm, Leif Tronelius (S), tycker inte att han håller dålig ordning på debattörerna i fullmäktige. P4 Sörmland berättade i morse att flera politiker i Katrineholm tycker att debatten är rå och otrevlig.

Som fullmäktiges ordförande har Leif Tronelius i uppgift att fördela ordet och se till att alla kommer till tals.

– Det är klart att det emellanåt kan bli hårda diskussioner, men att det skulle förekomma alltför mycket otrevligheter eller att man buar någon, det förekommer inte. Skulle det vara så säger jag naturligtvis till, om det jag uppfattar, säger han.

Den råa tonen i debatterna i fullmäktige i Katrineholm är en orsak till att folkpartisten Lisa Callhammar nyligen hoppade av.

Gruppledarna i de politiska partierna i fullmäktige skrev för några år sedan under en överenskommelse om hur ledamöterna ska uppträda i kommunfullmäktige, bland annat att behandla alla med respekt och unvika personangrepp. 

I våras gick en påminnelse ut från fullmäktiges presidium.

– Det kom in väldigt många ersättare och ledamöter och vi tycker det är vår skyldighet att tala om hur vi i presidiet tycker att nivån bör vara.

En av dem som skrivit under är Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet. Hon tycker att klimatet borde kunna bli bättre.

– Det står väldigt tydligt här hur vi ska göra, så det är nog mycket personligt eget ansvar man får ta.

Som P4 Sörmland berättade i morse finns det också kritik mot hur oppositionen behandlas. Både Gudrun Lindwall, gruppledare för Miljöpartiet, och Ewa Callhammar, folkpartist och oppositionsråd, upplever att de får prata mindre än andra.

Men Leif Tronelius menar att han måste avbryta när replikerna blir för långrandiga.

– Jag vet inte om de blir klubbade oftare, men däremot har det väl hänt att de blivit det. Och då har jag ansett att det funnits skäl att tillrättavisa dem, säger han.

För att få spänstigare debatter har politikerna beslutat att nu införa en ny debattordning med tidsbegränsade talartider. Då kan man slippa onödiga upprepningar och få en snabbare ärendehantering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".