1 av 2
Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Pirrko Erasmie, Barbro Johansson och Karin Laving spelar bridge på Pensionärernas hus. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
nyköping

Privatiseringsplaner upprör

"Det är ett skit, fy skäms Urban Granström"
1:38 min

Nyköpings kommuns planer på att sälja Pensionärernas hus och Katthemmet i Nyköping upprör. Pensionärer blir av med en träffpunkt och katthemmet kan tvingas stänga. Men kommunalrådet Urban Granström gör sig av med fastigheter för att bland annat prioritera skolan.

Pirrko Erasmie är pensionär och besöker ofta Pensionärernas hus för att spela bridge och träffa vänner. Att kommunen nu har planer på att sälja huset gör henne förbannad.

– De bryr sig inte ett dugg om de gamla och svaga. Det är ett skit, fy skäms Urban Granström eller vem det är som bestämmer, säger hon.

Pensionärernas hus är en av totalt elva fastigheter som Nyköpings kommun vill sälja. Kommunen har en ansträngd ekonomi och behöver få in pengar och marknadsvärdet på husen ligger på ungefär 40 miljoner kronor. Men Karin Laving tror inte att en försäljning av Pensionärernas enbart leder till vinst för kommunen.

– De får ta hand om en massa gamla sedan som blir mycket sjukare om de inte får ha det här huset. Det är jag alldeles övertygad om.

Vad betyder det här huset för dig?

– Det betyder jättemycket. Man kan gå hit och fika och träffa kompisar, säger Karin Laving.

Hyresgästerna i fastigheterna har eller kommer bli erbjudna att köpa av kommunen.

Men för Katthemmet i Nyköping där föreningen Djurskyddet lagt ungefär en halv miljon kronor och 1500 ideella arbetstimmar på att renovera och göra ordning sin lokal på Arnö kan en försäljning innebära slutet.

Annika Lundberg Lindblom, som är ordförande för Katthemmet, säger att de inte kan betala marknadsvärde för huset.

– Vi är en ideell förening och går runt på gåvor och ett litet bidrag från kommunen. Så får vi inte köpa det här för en rimlig summa finns det inget katthem mer, säger hon.

Urban Granström menar att kommunen inte ska äga fastigheter utan egen verksamhet eller som kommunen själv har någon strategisk nytta av.

– Generellt måste vi se över vårt fastighetsinnehav för att kunna prioritera underhåll av de fastigheter som är viktigast. Och det är skolorna och fastigheterna vi behöver för den grundläggande verksamheten, säger Urban Granström.

När det gäller Pensionärernas hus tycker Urban Granström att det är viktigt att ha bra fungerande verksamhet för pensionärerna, men att det är möjligt trots att kommunen inte äger fastigheten.

– Det ansvar vi har för pensionärernas verksamhet och den stora nytta den gör måste vi se till att säkra även i fortsättningen. Men jag tycker inte det har någonting med att göra att vi äger en fastighet.

Urban Granström tycker inte att kommunen brister i ansvar när de planerar att sälja fastigheterna som inhyser Pensionärernas hus och Katthemmet i Nyköping.

Och på frågan om det kan bli tal om ett anpassat pris för att Djurskyddet Nyköping ska ha råd att fortsätta sin verksamhet på Katthemmet svarar Urban Granström att ingenting är fastlagt vad gäller priset idag.

– Precis som med alla fastigheter som kommer ut till försäljning så måste man titta på saker som avstyckning av tomter och vilka hyresgäster vi har där och vad vi kan få ut för pris. Sen har vi självklart inte något intresse av att någon hyresgäst inte ska ha råd att vara kvar. Så det blir alltid en diskussion med den som finns i fastigheten om de är intresserade av att köpa och hur det skulle kunna gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".