Den här vägsträckningen förbi akuten ska byggas om. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio
Eskilstuna

Brist på P-platser vid sjukhuset

"Vi har en grusplan som vi tittar på"
1:26 min

Det kommer att bli stor brist på parkeringsplatser vid Mälarsjukhuset inom några veckor när Eskilstuna kommun bygger en ny vägsträckning förbi sjukhuset och när landstinget ungefär samtidigt börjar ombyggnationen av akuten.

– När den första snön kommer får var tionde bilist tänka om vi inte har en provisorisk parkering någonstans. Vi har en grusplan som vi tittar på som provisorium. Det får ju inte vara för långt för vårdpersonalen som ska gå mitt i natten.

Det är redan idag besvärligt att hitta parkering vid besök och när de här projekten startar försvinner 150 parkeringsplatser, enligt Johnny Niskanen, teknisk chef på landstingets FM-enhet, som har hand om bland annat fastigheter.

Det är vägstumpen mellan akuten och laboratoriet vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna som ställer till det. 150 parkeringsplatser försvinner när akuten ska byggas om samtidigt som kommunen bygger en ny väg, i samband med projektet Östra gatan, som är en ny planerad vägsträckning förbi sjukhuset.

Parkeringsproblemet diskuteras idag mellan landstingets FM-enhet och kommunen och den lättaste lösningen, som landstingsfolket ser det är att ta grusplanen vid Ekängens idrottsplats i anspråk, som en tillfällig lösning.

Det skulle innebära en promenad på en dryg halv kilometer till sjukhusets huvudentre för de patienter och personal, som tvingas parkera där. Men det är en kortsiktig lösning. På lång sikt finns planer på 170 nya platser närmare huvudentrén, parkeringen mellan sjukhuset och Djurgårdsskolan.

– I långa perspektivet så håller vi på att skissa på ett nytt P-hus, kan vi nästan kalla det, nära huvudentrén, det blir en överdäckning av det här befintliga markparkeringen, man kanske kan få en kulvertanslutning också till sjukhuset, från den nya parkeringen.

Det pågår en förstudie om en ny vägsträckning, som går under namnet Östra gatan eller Östra länken som det också kallas. Den planerade vägen ska förbättra boendemiljön och trafiksäkerheten och förbättra tillgängligheten till sjukhuset, det nya polishuset och området Odlaren.

Det finns pengar avsatta i den så kallade länstransportplanen för åren 2010-2021 och byggstart kan ske tidigast 2015 och väntas byggas i etapper, men just nu är det osäkert om det kommer att byggas en ny vägsträckning.

Förstudien kan ses som en inventering inför en eventuell fortsatt planeringsprocess och i den delen kommer Trafikverket att inhämta synpunkter från allmänheten.

I länstransportplanen finns 128 miloner kronor avsatta för Östra länken eller Östra gatan som arbetsnamnet också kallas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".