Barn till samkönade föräldrar riskerar att hamna i ett utanförskap. Därför ordnas nu utbildningar. Karina Solax Stridh, Malin Grönberg och Lillian Björk var med på en utbildningskväll i Gnesta. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Gnesta

Utbildning om samkönade par

"Man kan prata om vårdnadshavare"
1:09 min

Barn till samkönade föräldrar riskerar att hamna i ett utanförskap. Därför ordnas nu utbildningar om "regnbågsfördäldrar", där RFSL medverkar. Karina Solax Stridh är Jämställdhetsstrateg i Gnesta kommun där en sådan utbildning hölls igår.

Igår kväll hade Gnesta kommun en utbildningkväll med temat "regnbågsfamiljer" och det här anordnade Gnesta Kommun tillsammans med RFSL eftersom de bland annat tycker att många barn som har samkönade föräldrar kan hamna i ett utanförskap.

Deltagare var förskolepersonal och politiker.

– Tträffar vi en man frågar vi vad hans fru heter per automatik. Det finns så otroligt många sätt i sättet man pratar att träna bort heteronormativitet" - säger: Karina Solax Stridh är Jämställdhetsstrateg i Gnesta kommun.

Klara Nygren arbetar med utbildning projekt på RFSL och höll i utbildningen den här kvällen.

– Grunden är att vi vill starta en diskussion. Det fanns ett stort kompetens utvecklingsbehov hos förskolepedagoger, det fanns ett önskemål om att få konkreta verktyg för hur man kan arbeta med de här frågorna,  säger Klara Nygren som arbetar med utbildning projekt på RFSL

På plats fanns det förskolepersonal från dom flesta förskolorna i Gnesta. Lillian Björk och Malin Grönberg arbetar på Björkbackens förskola.

– Det är ett oerhört angeläget ämne, säger Lillian Björk som arbetar på bland annat Björkbackens förskola.

Malin Grönberg som också arbetar på Björkbackens förskola säger att personalen generellt behöver mer kunskaper om att det finns så mycket olika familjer och att man på förskolan behöver jobba med att bryta ner normerna av hur en familj ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".