Poliser fick inget veta om rymningen

När de två fångarna på Mariefredsanstalten rymde och tog gisslan förra veckan fanns ett 20-tal poliser från Stockholm i närheten. Men de visste inte om den dramatiska rymningen och kunde därför inte hjälpa till i jakten.

Poliserna, som övningskörde i området, ifrågasätter larmet om rymningen och har anmält det inträffade till sitt skyddsombud.

Göran Kessell, chef för polisens länskommunikationscentral i Sörmland, anser inte att man gjort något fel och kontrar med att polisen i Sörmland inte visste om att poliser från Stockholm övade i området.

Enligt Göran Kessell på Sörmlandspolisen gjordes två så kallade all-anrop omedelbart efter rymningarna. Det innebär att polispatruller även från andra polisdistrikt kan höra ett larm från länskommunikationscentralen.

Enligt Göran Kessell besvarades också anropet, bland annat från Södertäljepolisen, men de 18 ordningspoliser från Stockholm, som vid tillfället befann sig i Sörmlandsskogarna på en stor fordonsövning, hävdar att de aldrig fick något larm om rymningen. Det fick de veta först när de kom tillbaka på Stockholm senare på kvällen.

Hade de fått informationen när de var ute på övningen hade de kunnat hjälpa till i jakten på rymmarna och de hade också informerats för sin egen säkerhetsskull.

De ansvariga för den aktuella utbildningen säger till Radio Stockholm att de i torsdags kväll hade kunnat hamna i samma situation som de båda mördade poliserna i Malexander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".