SFI-undervisning. Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Sörmland

Sörmland bäst på samhällsorientering

"Det är spännande för mig"
1:35 min

Sörmlands län är bäst i landet på att erbjuda samhällsorientering till nyanlända. 72 procent av 240 personer som omfattas av den nya etableringsreformen har påbörjat en kurs. 

Genomsnittet för landet är 31 procent.

Samverkan mellan länets kommuner och en god framförhållning har lett till detta goda resultat, säger landshövding Bo Könberg i ett pressmeddelande.

Kursen i samhällskunskaper ges på det egna språket och ska underlätta för nyanlända att förstå hur det svenska samhället fungerar.

Kursen utvecklas och organiseras av Katrineholms och Vingåkers kommuners gemensamma förvaltning Viadidakt. Just nu ges utbildningen på åtta olika språk och allt fler kommuner i landet ansluter sig till Viadidakts och Sörmlands utbildningskoncept.

Illiyas Ali som är en av alla elever som går utbildningen samhällsorientering i Katrineholm berättar varför han är positiv till utbildningen.

– För att man lär sig om Sverige, om landskapet och om Sveriges kultur säger han.

I Sverige är det lag på att nyanlända flyktingar ska få minst 60 timmars utbildning om Sverige och hur det svenska samhället fungerar. I år startade Viadidakts nya utbildningskoncept i samhällsorientering för nyanlända. 

– Eleverna som har fått samhällsorientering av oss det här året har kommit till oss och berättat att de kan mycket mer om Sverige än sina landsmän som har bott här i flera år, säger Adel Mensi som arbetar som samordnare på Viadidakt i Katrineholm.

-- Vi har en grundinställning att det ska hända någonting så fort som möjligt när nyanlända kommer till kommunen, säger Berit Örtell, ordförande för Viadidaktnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".