Kommunalrådet Jimmy Jansson kräver att flyktingverksamheten på Hotell Eskilstuna läggs ner. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Flyktinghotellet i Eskilstuna

"Lägg ner verksamheten"

"Jag vill veta vad Migrationverket tänker göra"
1:23 min

Kommunalrådet Jimmy Jansson kräver att flyktingverksamheten på Hotell Eskilstuna läggs ner kring årskiftet eftersom kommunen inte anser att lokalerna är lämpliga och att verksamheten är inhuman.

P4 Sörmland avslöjade tidigare i höstas att flyktingar på Hotell Eskilstuna är trångbodda, får näringsfattig mat, mår psykiskt dåligt och att det förekommer droger.

Han skriver i ett brev till Migrationsverket att det var fel av den att starta en verksamhet för människor med utländsk bakgrund utan att kontakta kommunen.

– Nu tycker jag att det börjar dra ihop sig. Det börjar snart bli ett nytt år och då är det läge att skriva ett formellt brev och se vad Migrationsverket har för svar, säger kommunalrådet säger Jimmy Jansson (S).

Eskilstuna kommun har tidigare riktat kritik mot verksamheten, bland annat var kommunen kritisk till att den inte informerats om att Migrationsverket slutit ett avtal med hotellägaren med syftet att bedriva flyktingboende.

Kommunen anser att lokalerna är olämpliga för framförallt barn och att kommunen inte har kunnat förbereda sig för eventuella sociala insatser, skriver Jimmy Jansson i brevet till Migrationsverket.

– Det normala är att de här människorna, som är oerhört utsatta, får bo i eget boende. Man får en egen lägenhet under en kort tid, av psykosociala skäl. Att bo tillsammans med andra människor som är i samma situation är inte humanistiskt, säger Jimmy Jansson.

Kommunen är också kritisk till hur kommunikationen gått till runt flyktingboendet.

Jimmy Jansson ställer ett antal frågor till Migrationsverket:

Hur ser Migrationsverkets plan för en avveckling av verksamheten där den idag befinner sig ut? Är det realistiskt att tro att så har skett inom rimlig tid efter årsskiftet?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".