Ilona Szatmari Waldau(V) har tagit initiativet till att frågan om politikerpensioner tas upp. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Sörmland

Ifrågasatta politikerpensioner på bordet

"De får väl gå till Arbetsförmedlingen som vi andra"
3:23 min

De generösa reglerna för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner kommer att diskuteras på Sveriges kommuner och landstings kongress i Norrköping idag.

Det handlar om regler som ger lokala politiker rätt att själv välja att gå i pension vid 50 års ålder utan krav att söka nytt jobb, enligt Sveriges Radios granskning för ungefär en månad sedan.

Några Nyköpingsbor, som P4 Sörmland pratat med är kritiska:

– De har ju sina löner sen får de väl gå till Arbetsförmedlingen precis som vi andra.

– Ta bort de här fallskärmsavtalen.

– Jag jobbar själv inom landstinget som undersköterska. Vad får vi?

Under det första halvåret i år har landstinget och de sörmländska kommunerna betalat ut drygt tre och en halv miljoner kronor till 38 före detta politiker, det visade den granskning vi gjorde för en månad sen.

Politiker som redan vid 50 års ålder själva kan välja att avgå, och få politikerpension under 15 år fram till att de fyller 65. Och de har inga krav på sig att söka nya jobb.

Det som gäller för andra arbetslösa gäller alltså inte för lokalpolitiker, helt enligt de regler som fastställts av SKL, och som de flesta kommuner valt att följa.

En av de politiker som tagit ut politikerpension är socialdemokraten Benita Vikström i Oxelösund. Hon valde själv att avgå vid 55 års ålder efter precis tre mandatperioder och får ut full politikerpension, för hennes del 33 000 kronor i månaden.

Men mest pengar i Sörmland, cirka 35 000 kronor i månaden har det moderata före detta oppositionsrådet Iha Frykman i Eskilstuna fått.

– Jag tror inte att allmänheten tycker att det här är särskillt bra, säger hon.

På SKL:s kongress kommer nu frågan om pensionerna upp. sedan Vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau, från Uppland i en interpellation till kongressen, ställt krav på att reglerna måste ändras.

– Vi har en regering som pratar om arbetslinjen. Folk som är sjuka får ingen sjukersättning utan hänvisas till socialtjänsten, säger hon.

– Det är väl viktigt att se över pensionsreglerna, säger Urban Granström, socialdemokratiskt kongressombud från Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".