"För stort gap mellan landstingschefers löner"

Den nya landstingsdirektören Lars Andåker har mer än dubbelt så mycket i lön än den biträdande direktör Ingrid Mårselius - om man räknar in pensionsförmånen, drygt 50 000 kronor mer. Vänsterpartiets riksdagsledamot, Elina Linna, från Nyköping, anser att skillnaden är alldeles för stor.  

-Återigen ser vi den här könsmaktstrukturen som finns överallt i samhället. Ofta är det en man på högsta positionen och en en kvinna är ställföreträdande eller vice.

Men Mårselius är ju biträdande, ska hon inte ha lägre lön då?

- Ja, men gapet är alldeles för stort.

Den biträdande landstingsdirektören Ingrid Mårselius tjänar mindre än hälften av vad landstingsdirektören Lars Andåker tjänar. Andåker har fått en lön på över 100 000 kronor i månaden om man räknar in pensionsavsättningarna.

Elina Linna menar att det återigen handlar om könsstrukturer, för ett glapp på nästan 50 000 kronor är alldeles för stort, säger hon. Linna menar också att om man ska försöka få upp de kvinnliga chefernas löner inom landstinget så måste männen stå till baka lite.

- Det handlar om att det finns en viss summa pengar som landstinget har för att kunna betala fö sina chefer och då ska det fördelas mer jämlikt.

Vänsterpartiet har varit med och bestämt lönerna. Hur ser du på det?

- Jag kan förstå att man går med på det för vi lever i ett patriarkalt samhälle och då jämför man landstingsdirektören, mannen, med andra kollegor som också är män och man jämför med hans tidigare lön, men någon gång måste vi bryta den trenden, säger Elina Linna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".