Kjell Malmqvist, polischef Nyköping. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
sörmland

Polisen undersöker upplevd trygghet

"Problem finns väl överallt"
1:20 min

Människors trygghet och hur utsatta för brott de är hänger inte alltid ihop med hur brottsstatistiken ser ut.

Brottsstatistiken följer inte alltid den upplevda tryggheten i bostadsområden.

Därför har polisen i Sörmland skickat ut enkäter till ca 12 600 personer med frågan ”hur trygg känner du dig i ditt bostadsområde?”

– Det är kriminalitet, de uppehåller sig i våra cykelrum och hotar oss, säger Kennet Bjurström, Nyköping

– Problem finns det i alla bostadsområden, men inte så att man känner sig rädd när man går ut, säger Maud Debou, Nyköping.

Polisen har skickat ut enkäter till ca 12 600 slumpvis utvalda sörmlänningar för att ta reda på hur de upplever tryggheten i sitt bostadsområde. Det här är en återkommande undersökning och förra gången gjordes den 2008. Poliskommissarie Kjell Malmqvist är områdeschef i Nyköping och han menar att de har stor nytta av sådana här undersökningar.

– Vi försöker fånga sådant som inte går att läsa i statistiken, det vill säga har man utsatts för brott utan att anmäla det. Den faktiska utsattheten för brott, säger Kjell Malmqvist.

Enligt honom har polisen kunnat konstatera att känslan av trygghet eller otrygghet egentligen inte har särskilt mycket koppling till den anmälda brottsligheten.

– Man känner sig otrygg i områden, där både den faktiska och den anmälda brottsligheten egentligen är ganska låg, säger Kjell Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".