Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Delade meningar om regionindelningen

"Indelning från 1600-talet är otidsenligt"
1:40 min
1 av 2
Hans Ekström, (S) Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Iha Frykman (M) . Foto: Sveriges Radio

År 2015 skall de nya regionindelningarna vara färdiga. De gamla länsindelningarna ska då skrotas och landstingen ska ersättas av nya regionorganisationer. Senast den 30 januari nästa år måste ansökningarna om regionbildning skickas in till regeringens utredare.

Hans Ekström, länsordförande för Socialdemokraterna i Sörmland, förklarar varför han tycker att det behövs stora regioner.

– 1600-talets indelning svarar inte för behoven för dagens sjukvård, dagens kollektivtrafik och hur människor rör sig idag, enligt Hans Ekström.

Ett regionsamarbete kan lösa problem och uppnå mål för de frågor som partierna i länet anser är viktigast, exempelvis högre utbildning, bättre tillväxt, bra sjukvård, en fungerande pendling och en bättre infrastruktur.

– Det är för att kunna möta medborgarnas behov som man behöver göra det, det är inte för att det är kul att ha större regioner, förklarar Hans Ekström.

Eftersom Stockholm har sagt nej och därmed stängt dörren för en Stockholm-Mälarregion vill de flesta partier att Sörmland ska ingå i en region tillsammans med Västmanland, Örebro, Östergötland och Uppsala.

Västmanland och Örebro är i nuläget beredda på att bilda region tillsammans med Sörmland medan Östergötland och Uppsala fortfarande inte har tagit ställning.

Men det är inte alla partier som är positivt inställda till att bilda en stor region. Moderaterna är kritiska till att en storregion ska styras av ett parlament och ser hellre att man bildar ett regionförbund som enligt Iha Frykman, länsordförande för Moderaterna i Sörmland, ska vara mer obundet och även tillåta samarbete över regiongränserna.

– Detta med regionparlament binder in oss i något som är oföränderligt och det betyder också att vi sätter nya gränser. Jag tror att alla partier har varit kritiska till de länsgränser som finns idag och genom att göra nya gränser skapar vi samma problem. Det finns alltid människor som bor nära gränsen och då tycker vi att ett förbund är betydligt enklare och man har också möjlighet till förändringar, tycker Iha Frykman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".