Det är skillnad på hur tjejr och killar mår i länet. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Sörmland

Killar mår bättre än tjejer

"Tjejer har mer press på sig"
1:20 min

Idag presenterades resultatet av den enkät som besvarats av 10 000 sörmländska elever i högstadiet och i årskurs 2 på gymnasiet. Den handlar om ungdomars hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Bakom enkäten står Landstinget Sörmland.

Man kunde bland annat se en tydlig skillnad mellan hur tjejer och killar mår. Killarna verkar mår bättre. Felicia Awlen och Robin Franklin är elever på S:t Eskils Gymnasium och de svarar hur se ser på det resultatet.

– Det känns som tjejer har en press på sig att prestera, säger Felicia. Robin fortsätter med att säga att han tror att killar också kan må dåligt med att de har det svårt att erkänna hur de mår.

Katarina Gustavsson som arbetar på folkhälsocentrum i Landstinget Sörmland säger att syftet med enkäten är att ta reda på hur barn och ungdomar har det i Sörmland. Så vad ska Landstinget Sörmland göra med resultatet av enkäten?

– Vi vill informera och berätta, såhär ser det ut. Visa det tillbaka till politiker och tjänstemän att de ska göra någonting åt det här, säger hon.

Läraren Christer Bergström på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Han berättar hur han tycker man kan arbeta med ungdomars hälsa på skolan.

– Vi måste lyfta det här så att ännu fler mår bra genom att hela tiden uppmärksamma det här och låta det finnas med som en röd tråd i undervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".