Om inte Migrationeverket får hyra lägeneheter kan verksamheten blir kvar på hotellet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Flyktingar kan bli kvar på hotellet

"Det finns lediga lägenheter med de får vi inte hyra"
1:46 min

Eskilstuna kommun har riktat kritik mot flyktingverksamheten på Hotell Eskilstuna och vill att den ska läggas ned efter årsskiftet. Men Migrationsverket anser att de är tvingade att förlänga kontraktet med hotellet på grund av att kommunen inte hyr ut lägenheter till de asylsökande som tillfälligt bor på hotellet.

– Det finns lediga lägenheter men man anser att de inte går att hyra ut till oss, säger Ulrik Åshuvud som är enhetschef på Migrationsverket.

Tidigare i höst har P4 Sörmland berättat om situationen på Hotell Eskilstuna som i nuläget bedrivs som ett tillfälligt asylboende. Flyktingarna på Hotell Eskilstuna är trångbodda, får näringsfattig mat och mår psykiskt dåligt i en miljö där våld och droger förekommer. Eskilstuna kommun har tidigare uttryckt sitt missnöje med flyktingverksamheten på hotellet och vill att den avvecklas vid årsskiftet.

– Vi är överrens, vår plan är ett vi ska avveckla efter årsskiftet men det är under förutsättningar att vi har platser ute och vi jobbar för fullt med att hitta platser. Om jag fick tillgång till trettiofem lägenheter som vi kunde hyra in då kan jag direkt stänga Hotell Eskilstuna, förklarar Ulrik Åshuvud.

Hotell Eskilstuna ska vara ett tillfälligt boende tills man exempelvis kan erbjuda de asylsökande lägenheter med självhushåll. Men i Eskilstuna har det inte kunnat hända eftersom Migrationsverket, enligt Ulrik Åshuvud, inte har fått något erbjudande från kommunen om att kunna få hyra lägenheter trots att det finns lägenheter som står tomma.

Men enligt Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, är det inte så det ligger till.

– Vi har bostadsbrist i Eskilstuna och vi har definitivt inga tomma lägenheter att erbjuda i det kommunala fastighetsbeståndet som är i sådant skick att människor kan och ska bo där, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Om inte Migrationsverket får någon möjlighet att hyra lägenheter kan de vara tvungna att fortsätta med verksamheten på Hotell Eskilstuna även efter årsskiftet, mot kommunens vilja.

– Det kan man aldrig utesluta för om vi står i valet och kvalet att inte ha några platser alls och inte kunna ha något boende då kan det finnas en risk för det, förklarar Ulrik Åshuvud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".