Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommunen borde ta ett filmansvar tycker Jacob Hansson, ordförande i Eskilstuna Filmstudio. Foto: Tünde Simó.
Eskilstuna

Begränsat filmutbud - demokratiproblem

"Vi kan inte ha ett mångkulturellt samhälle och bara sända ut filmer från USA"
1:36 min

I en ny rapport från Filminstitutet nämns Eskilstuna som en av de mellanstora städer i landet som saknar en alternativ biograf som visar annat än det dominerande utbudet av amerikansk film. Och enligt institutet kan detta ses om ett demokratiproblem eftersom många viktiga filmer från olika håll i världen inte visas här.

– Vi kan inte ha ett samhälle med människor från Asien, Europa, Afrika och så vidare och sen bara köra ut filmer från USA, det blir väldigt skevt. Film påverkar människor i lika hög grad som böcker, man får möta nya tankesätt och lära känna nya karaktärer, nya människor, nya tankesätt, säger Jacob Hansson, ordförande i den ideella föreningen Eskilstuna Filmstudio

Eskilstuna Filmstudio visar filmer från bland annat Europa och Asien några gånger i månaden på Eskilstunas enda biograf, Rio. När verksamheten startade ville man ge Eskilstunaborna lite mer än det amerikanska utbud som sköljde över stan. Det efter att kommunala Bio Kontrast, som visade kvalitetsfilm till slut inte lyckades locka fler än 17 besökare per film och blev ett sparmotiv för kommunen i mitten av 90- talet.

Samtidigt som Eskilstuna Filmstudio startade sin verksamhet för elva år sedan, hade också Sandrewbiografen lagt ner sin verksamhet. Samarbetet med biografen Rio fungerar bra, menar Jacob Hansson men han tycker inte att deras verksamhet räcker för att utbudet ska vara tillräckligt brett och anser att Eskilstuna kommun måste ta sitt ansvar i frågan.

– Jag tycker att kommunen skulle ta ett mer aktivt deltagande i filmutbudet. Och jag skulle gärna se att man väckte liv i gamla Bio Kontrast, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".