Var femte niondeklassare har utsatts för våld. Foto: Caroline Karlsson/Sveriges Radio.
Sörmland

Våld och hot en del av elevers vardag

Lärare: Vi har en fin stämning på skolan
1:56 min

Skolan är en av de arenor i samhället där det begås flest brott. Men många av brotten kommer aldrig till polisens kännedom. Elever på Bruksskolan i Hälleforsnäs säger att slagsmål och kränkningar är en del av vardagen.

Läraren Anne-Lie Briby är lärare på Bruksskolan i Hälleforsnäs utanför Flen. Hon tycker att stämningen på skolan är god och att de vuxna har bra koll på eleverna eftersom det är en relativt liten skola.

– Det är inte våld och trakasserier här. Visst kan det förekomma sådant som vi lärare inte ser, men inte något större. Man slåss inte. Knuffas kanske man gör, men mera lek då.

Men bilden man får av eleverna är inte lika idyllisk.

– De nya som kommer till skolan blir oftast mobbade, spark mot mage och revben, slag mot ansiktet, säger en elev i sjuan.

Här om dagen såg han en kille bli knuffad från sin cykel, nerdragen på marken och slagen i ansiktet.

– Folk stod och filmade, alla ville se, berättar sjundeklassaren.

Han tycker att lärarna borde säga ifrån oftare.

– De skulle behöva vara hårdare mot grabbarna som slåss, de är så mesiga.

Niondeklassaren Amanda Söderqvist säger att många tjejer hotar och kränker varandra via sms. Killar bråkar ofta i korridorerna.

– De kan putta in varandra i skåpen, ta stryptag och lyfta upp varandra på konstiga sätt, hålla runt halsen och ligga och brottas på golvet.

Och det kan vara svårt att veta vad som är skämt och vad som är allvar, enligt Amanda Söderqvist.

– När man går förbi kan de skratta, men sedan kanske någon går iväg och är skitarg, säger hon.

På Bruksskolan gjordes tre polisanmälningar under förra läsåret, bland annat hade en elev hotat andra elever med en luftpistol. Men Amanda Söderqvist tror inte att antalet anmälningar speglar verkligheten.

– Jag tror att det skulle kunna anmälas trippelt så mycket egentligen, men lärarna ser ingenting, säger Amanda Söderqvist. 

Bruksskolan är inte unik. Var femte niondeklassare uppger att hon eller han har utsatts för våld och det är oftast i skolan det händer, enligt Brottsförebyggande rådet. Men många brott polisanmäls aldrig.

Flera högstadierektorer som P4 Sörmland pratat med tycker att "vardagsgruff" inte är något som är värt att polisanmäla. Det löser skolan själv genom att prata med föräldrarna. 

Per Ivehammar, rektor på Borgmästarhagsskolan i Nyköping, polisanmälde inte ett enda brott under förra läsåret.

– Man kanske knuffar på varandra och blir osams och det går över till handgemäng. Det är väl egentligen inte en sak för polisen att hålla på med tänker jag, om de blir osams.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".