SSAB får släppa ut mer koldioxid

SSAB i Oxelösund får nu släppa ut mer koldioxid än tidigare. Det efter det att naturvårdsverket nu fattat beslut om tilldelning av utsläppsrätter för de företag som berörs av EU:s utsläppshandel.

Då det gäller SSAB i Oxelösund så får bolaget släppa ut drygt 2,6 miljoner ton koldioxid per år fram till år 2007, vilket är en ökning med närmare 300 000 ton jämfört med vad bolaget släpper ut idag.

Bolaget tillåts alltså öka sina klimatpåverkande utsläpp de närmaste tre åren trots att syftet med handeln med utsläppsrätter är att minska utsläppen av så kallade växthusgaser. Det enligt EU:s och Sveriges åtagande enligt KYOTO-protokollet.

Totalt i landet fördelas utsläppsrätter motsvarande 22,3 miljoner ton koldioxid per år, vilket innebär att SSAB i Oxelösund är ett av de företag som fått flest utsläppsrätter och har mer än 10 procent av utsläppsrätterna totalt.

Om SSAB klarar produktionen med mindre utsläpp kan bolaget också sälja delar av sina utsläppsrätter. Men den första kommentaren från SSAB:s sida är ändå negativ. Företagets miljöchef Klas Lundberg säger att han anser att kostymen är trång, och inte tar hänsyn till bolagets planer att öka produktion fram till år 2007. Företagets önskemål har legat på närmare 2,9 miljoner ton år för 2007, 300 000 ton mer än tilldelningen alltså.

I Sörmland har också Eskilstuna, Strängnäs och Katrineholms energibolag tilldelats utsläppsrätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista