Många hedersrelaterade brott i Eskilstuna

Eskilstuna är en av de städer i Sverige med flest hedersrelaterade brott. Den främsta anledningen till att så många hederrelaterade brott begås i Eskilstuna är, enligt Kickis Åhré Älgamo på Rikskriminalpolisen, en utbredd socialkontroll inom vissa etniska grupperingar.

-I förhållande till folkmängden är Eskilstuna mycket högt utsatt. Uppemot ett 100-tal har nån form av förtryck som de lever under, säger Kickis Åhré Älgamo på rikskriminalpolisen.

Vad är hedersrelaterat våld och hur skiljer det sig från annat våld mot barn och kvinnor?

-Det bygger på att en kvinna ska vara oskuld fram till bröllopsnatten. Det är oftast kvinnan som får skulden för att familjen eller släkten får dåligt rykte. Den största delen av hedersrelaterade förtrycket begås i form av social utfrysning, och när det inte fungerar genom hot och våld.

Det är främst unga kvinnors sexualitet som kontrolleras och därmed familjens heder, men även homo- eller bisexuella män, och ibland är hela familjer utsatta för hedersrelaterat våld.

I Eskilstuna finns det ett kvinnligt ideellt nätverk som jobbar med att hjälpa personer som utsätts för hederrelaterade brott.

Men Kickis Åhré Älgamo tycker att samhället gör för lite för att stötta de som är utsatta för hdersrelaterade brott, och hon har i ett brev till Länstyrelsen i Sörmland bett att nätverket ska få ökade resurser, och också en lokal dit utsatta personer kan komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".